EXPOSITIE - Het Joodse meisje Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main. Ze is de dochter van Otto en Edith Frank. Haar zus Margot is drie jaar ouder. In 1933 komen de nationaal-socialisten in Duitsland aan de macht. De joden worden stap voor stap uitgesloten van de samenleving. Net als veel andere Duitse Joden vlucht het gezin Frank naar Nederland. In mei 1940 wordt Nederland door de nazi's bezet en al gauw worden ook hier anti-Joodse maatregelen van kracht. Op het moment dat in juli 1942 grootschalige deportaties beginnen, duikt de familie Frank samen met vier anderen onder in het achterhuis van het kantoorpand van Otto Frank aan de Prinsengracht in Amsterdam.
Gedurende de onderduik schrijft Anne Frank een dagboek. In augustus 1944 wordt de onderduikplek verraden en de acht onderduikers worden naar concentratiekampen afgevoerd. Anne Frank sterft in 1945 in het kamp Bergen-Belsen. Uiteindelijk overleeft enkel Otto Frank de oorlog. In 1946 wordt het dagboek uitgegeven onder de titel 'Het Achterhuis'. De tentoonstelling wil informeren over wat er tijdens de Holocaust gebeurde en moedigt mensen aan om na te denken over de consequenties die het verhaal van Anne Frank heeft voor het heden.
De tentoonstelling richt zich ook op jongeren tussen 10 en 18 jaar. Medewerkers van het museum zijn opgeleid om rondleidingen te geven. Tijdens deze rondleidingen geven de gidsen achtergrondinformatie bij de foto's en ze stellen vragen om de scholieren actief erbij te betrekken. De rondleidingen vinden op aanvraag plaats. Voor scholen hebben we een speciaal aanvraagformulier voor groepsbezoek gemaakt.
Ook te koop tijdens de tentoonstelling: Het leven van Anne Frank, de grafische biografie. Een prachtig gebonden boek met 160 pagina's, gepresenteerd als stripverhaal! Het vertelt de hele biografie van Anne met haar ouders.
Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag te zien in het Veenkoloniaal Museum van 3 november tot en met 12 januari 2014.