Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble in vanBeresteyn

Door op vrijdag, 25 oktober, 2013 - 14:39

Door Bianca Kor

CONCERT - Op de koopavond in Veendam worden er in oktober, november en december in vanBeresteyn koopavondoptredens gehouden. Deze keer was het de beurt aan Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble. Sinds dit jaar hebben zij een nieuwe dirigente. Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble is een streektaalkoor, dat zich bezighoudt met het maken en uitvoeren van koorwerken in Nedersaksische dialecten, met de nadruk op het Gronings en Drents. Nedersaksisch is een officiƫle erkende streektaal in Nederland en Duitsland.

Samen met voormalig projectkoordirigent Herman Koster, heeft dit koor in juni 2006 de uitdaging aangenomen om een nieuw koor op te richten, dat zich uitsluitend richt op het zingen in het eigen dialect.

Het derde concert van het koor in vanBeresteyn is door veel mensen bezocht. Normaal gesproken staat het gehele koor al klaar om te beginnen. Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble koos voor een ander begin. Een groep koorleden stond al te zingen toen er steeds meer leden bij kwamen vanuit het publiek. De huidige pianiste is op dit moment in Londen. Zij en het koor hebben geluk dat haar moeder ook piano speelt en deze avond inviel. Het eerste lied dat ten gehore werd gebracht was overigens 'Het earappellaand' van Ede Staal.

Er werden vooral liedjes van vroeger gezongen. Veel diepzinnige liederen maar hier en daar ook luchtige liedjes met een knipoog.