Overslaan en naar de inhoud gaan

Finale theaterfestival 30 Minuten Los! belooft een verrassende avond

Door op zaterdag, 26 oktober, 2013 - 12:34

30  MINUTEN - Na de voorrondes in Ekehaar en Leek komen de vier finalisten op zaterdag 2 november naar vanBeresteyn om te strijden voor de titel Winnaar van het 30 Minuten Los! festival.

De finalisten zijn:

Theatergroep THT met Oog in Oog. Een eigen geschreven monoloog, in de vorm van bewegingstheater met Eline Janssen, gebaseerd op ‘De Verkrachting' van Dario Fo. De voorrondejury sprak grote bewondering uit over de wijze waarop Eline haar personage neerzette. regie: Hilde Tuijt.

Ook heeft zich geplaatst theatergroep Het Verbond uit Assen. Onder regie van Celia Tromp speelt Wim Dijkema de knorrige boekhouder en Rob Tuijt de ietwat egoistische bankdirecteur uit de eenakter Het Jublileum van Tsjechov. De echtgenote en de halsstarrige dame worden gespeeld door Harriet van den Heuvel en Anneke van Wijk. Overtuigend spel maakt deze groep spelers finalist.

De Lege Ruimte uit Assen is derde finalist. Regisseur Jos Visscher ontdeed het stuk Drie Zusters van Tsjechov van alle personages en bouwde dit weer op met een collage van monologen en dialogen uit de vier grote theaterstukken van Tsjechov: Drie Zusters, De Meeuw, De Kersentuin en Oom Wanja. Hij noemde het stuk Naar Moskou. Naast prachtig acteerwerk wordt door de Drie Zusters; Suzanne Groote, Aly Kampinga en Sonja Speelman ook nog eens a capella gezongen. Een terechte finalist volgens jury én de publieke opinie in Leek.

Als laatste plaatste Het Veentheater uit Groningen zich voor 2 november. 'Een Vrouw alleen' van Dario Fo wordt op zeer kundige en uiterst geloofwaardige wijze gespeeld door actrice Rita Luiken. Het is een monoloog en Rita slaagt erin het publiek bij de les houden tot de laatste minuut. Prachtig gespeeld en goed geregisseerd door de mannen Henk Stoepker en Henk Veenstra.

De jury bestaat dit jaar uit Ben Smit, Frederique Vermeulen en Marian Vesseur.
Als gebruikelijk tijdens de Finaleavond in vanBeresteyn wordt de avond afgesloten met een muzikale nazit. Dit jaar mmv de band De Smit met swingende, gezellige muziek.
Het festival is voor het tweede jaar in handen van de Stichting MMC de Compagnieën

Kaarten zijn te reserveren via www.vanberesteyn.nl of 0598 634566.