Overslaan en naar de inhoud gaan

Invoering Verklaring Omtrent Gedrag voetbalvereniging Wildervank

Door op woensdag, 23 oktober, 2013 - 17:11

GEDRAG - Het Bestuur van v.v. Wildervank heeft deze week het startschot gegeven voor het aanvragen van zoveel mogelijk VOG's (Verklaring Omtrent Gedrag) door vrijwilligers die in direct contact staan met jeugdspelers. De club probeert dit jaar zoveel mogelijk vrijwilligers te motiveren om de VOG vrijwillig aan te vragen, en vanaf volgend seizoen is het zelfs een verplichting voor elke jeugdtrainer en - leider, evenals voor de verzorgers, bestuursleden en de vertrouwenspersoon binnen de club. Dit alles om maar een zo veilig mogelijke omgeving voor jeugdspelers die bij de vereniging sporten te creëren.
Een VOG vraagt men zelf aan en het Ministerie van Justitie controleert of men met Justitie in aanraking is geweest voor bepaalde feiten die raakvlakken hebben met het werken met kinderen. Een verklaring van geen bezwaar, wordt afgegeven als alles in orde is. Het is voor de vereniging nu een goed moment om te starten met de Verklaring Omtrent Gedrag, omdat de kosten in 2013 middels subsidie worden terugbetaald door het NOC / NSF.
De gezamenlijke sportbonden, waaronder de KNVB, doen er alles aan om sport zo aantrekkelijk mogelijk te maken en v.v. Wildervank draagt daar graag haar steentje aan bij. Uitgaande van het positieve, zal het voor 99% van de vrijwilligers geen enkel probleem zijn om een VOG aan te vragen. Diegene waar het een probleem voor is willen we als Bestuur uiteindelijk dan ook niet meer in een positie hebben waar er een risico kan zijn voor de jongere kwetsbare elftallen.
Helemaal uitsluiten kun je het natuurlijk nooit maar je kunt wel de kans op vervelende voorvallen verkleinen en de veiligheid weer groter maken. Dit doe je door een pakket aan maatregelen door te voeren, waaronder het instellen van een vertrouwenspersoon. Sinds begin vorig seizoen hebben we Wilfried Roelandt als onafhankelijk en vertrouwd aanspreekpunt binnen de vereniging en daar hoort dit jaar de geleidelijke invoering en uiteindelijke verplichtstelling van de VOG bij. Je hebt als Bestuur en vereniging nu eenmaal een verantwoordelijkheid naar ouders en verzorgers toe, zodat ze weten dat hun kind op een veilige manier kan sporten bij v.v. Wildervank.