Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing Kabelnet Veendam gevonden

Door op dinsdag, 22 oktober, 2013 - 23:09

STORING - Het kabelnet van de Stichting Kabelnet Veendam (SKV) heeft dinsdag te kampen gehad met een ernstige technische storing. Als gevolg van een breuk in een glasvezelverbinding van KPN tussen Leeuwarden en Groningen vielen een groot deel van de radio en televisiezenders in Veendam weg.

De glasvezelverbinding zorgt er voor dat het kabelnet in Veendam voorzien wordt van kwalitatief hoogwaardige digitale televisie en radiosignalen.

Net als andere kabelexploitanten maakt SKV voor de aanlevering van signalen gebruik van externe verbindingen die het signaal vanuit onder meer Hilversum digitaal aanvoeren naar Veendam. SKV is vervolgens verantwoordelijk voor de distributie van die signalen binnen de gemeente Veendam.

Zowel KPN als SKV hebben dinsdag de hele dag gezocht naar de oorzaak en een oplossing van de problemen. Om 15.00 uur werd uitgegaan van een technisch probleem met apparatuur. Om 17.00 uur werd ontdekt dat het om een glasvezelbreuk ging. De locatie was op dat moment nog niet duidelijk.

Omstreeks 20.00 uur werd de breuklocatie ontdekt door KPN. Die bleek zich te bevinden op een afgesloten bouwterrein. De technische dienst kon dit terrein echter niet betreden zonder hulp van de eigenaar van het terrein. De eigenaar bleek niet bereikbaar.

Ondertussen zocht SKV naar een noodoplossing voor de problemen. Met dank aan het collega-kabelbedrijf Delta in Zeeland konden vanaf 20.15 uur de eerste digitale Nederlandse tv-zenders weer worden doorgegeven. Helaas was het niet mogelijk om het totale zenderpakket via deze noodoplossing te herstellen.

De uitzending van de Champions League wedstrijd Celtic - Ajax was voor veel abonnees van SKV bijzonder belangrijk, bleek uit de vele meldingen die het webcareteam van SKV doorlopend ontving via Facebook en Twitter. De website van Kabelnet Veendam werd enige tijd zo druk bezocht dat de site een poosje overbelast werd en onbereikbaar was. Via social media konden de abonnees toch worden geïnformeerd over de stand van zaken.

Naar verwachting zullen de herstelwerkzaamheden zo snel mogelijk beginnen. SKV kon dinsdagavond om 23.00 uur nog niet aangeven wanneer het probleem zal zijn opgelost. SKV gaat ervanuit dat het uiteraard woensdag in de loop van de dag zal lukken. We begrijpen dat onze abonnees ongeduldig worden.