Overslaan en naar de inhoud gaan

Een kleurrijke ontmoeting met Kader Abdolah

Door op zaterdag, 19 oktober, 2013 - 07:45

BIBLIOTHEEK - Dinsdag 29 oktober brengt schrijver Kader Abdolah een bezoek aan Bibliotheek Veendam. Abdolah geeft deze avond een lezing over zijn werk en gaat met de aanwezigen in gesprek over integratie.

Kader Abdolah werd in 1954 geboren in Iran als Hossein Sadgadi Ghaemuraghami Farahani. Hij groeide op in een religieuze familie. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. Dit zorgde ervoor dat Abdolah geen gemakkelijke jeugd had. Hij droomde ervan om ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden. Vanaf zijn twaalfde begon Abdolah zich te verdiepen in de Westerse literatuur en samenleving.
Na zijn studie Natuurkunde sloot Abdolah zich aan bij een linkse politieke partij die zich verzette tegen het bewind van de sjah en later tegen dat van de ayatollahs. Hij schreef voor een illegaal blad en publiceerde in 1980 twee clandestiene verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. Deze naam nam hij aan als eerbetoon aan Kader en Abdolah, twee vrienden die door de Iraanse overheid waren geëxecuteerd.
In de jaren ‘80 kwam Abdolah als politiek vluchteling naar Nederland. Met behulp van de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt maakte hij zich de Nederlandse taal eigen. Worstelend met de taal begon hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven. In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel De adelaars, die meteen bekroond werd met de belangrijke debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor. Van 1996 tot 2011 had Abdolah een wekelijkse column in de Volkskrant onder het pseudoniem ‘Mirza', wat in het Perzisch 'kroniekschrijver' betekent en tevens de naam was van Abdolah's betovergrootvader.
Kader Abdolah behoort tot de meest gewaardeerde schrijvers uit de Nederlandse literatuur, met werken als ‘Het huis van de moskee', ‘Spijkerschrift' en ‘De kraai'.

Op dinsdag 29 oktober zal Kader Abdolah in Bibliotheek Veendam een lezing geven over zijn werk en in gesprek gaan over integratie. De kleurrijke ontmoeting met Kader Abdolah begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Veendam.

Datum Dinsdag 29 oktober
Tijd 20.00 - 22.00 uur
Locatie Bibliotheek Veendam
Toegang Gratis