Overslaan en naar de inhoud gaan

Theatergroep Waark met succesvol theaterstuk De Nije Man in vanBeresteyn

Door op zaterdag, 19 oktober, 2013 - 12:48

THEATER - De Nije Man schetst de tragische geschiedenis van Berend Bepol, eigenaar van een scheepswerf aan het Damsterdiep te Wirdum, begin vorige eeuw. In deze bewerking van het boek van Thomas Rosenboom wordt het verhaal verteld door de kapper, aan de hand van toneelscènes, filmbeelden en muziek.
De parmantige Bepol heeft aanvankelijk de wind in de zeilen. Hij bestiert de werf vanachter zijn bureau. Tot begin jaren twintig alles tot stilstand komt, in de scheepsbouw en in hem zelf.
Bepol verleidt zijn meesterknecht Niesten met zijn dochter te trouwen. Hij raakt steeds meer in de ban van zijn schoonzoon. Langzaam maar zeker verliest hij de controle over zijn bestaan, zijn werf en zijn gezin. De praatgrage Bepol en de zwijgzame Niesten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun vrouwen proberen de starheid van beiden te doorbreken. Tevergeefs.
Bepol en Niesten ontberen het vermogen elkaar duidelijk te maken wat hen innerlijk beweegt. Met een fatale afloop als onvermijdelijk gevolg...
"Hai mout leden hebben. Gainaine dij hom begreep. Meschain begreep e zokzulf ook wel nait. Och joa, wat der in n aanderomgaait, bliftbezied en verdampt...Mor wat hai aanricht, weerstaait de tied. (Uit: De Nije Man, vertaling in het Gronings van Gré van der Veen)

In de zomer van 2012 was de muziektheatervoorstelling De Nieuwe Man van Stichting Kronkels door Fivelingo te zien op een locatie in Appingedam. Daar lag het accent op alles wat zich buiten op de scheepswerf afspeelde. In de zaalvoorstelling van WAARK ligt de nadruk op wat zich binnenskamers voordoet.

Waark met De Nije Man een Groningstalig eerbetoon aan het verhaal van Rosenboom met een prachtige hoofdrol voor theateradviseur/ regisseur Ben Smit. 

Zaterdag 26 oktober in vanBeresteyn. 
Aanvang is 20.15 uur, reserveren kan via www.vanberesteyn.nl of 0598-634566.