Regio

Landschapsbeheer Groningen brengt natuur dichtbijNatuurwerkdag: grootste groene evenement van Nederland

REGIO - De eerste zaterdag van november is het weer Natuurwerkdag. Voor de dertiende keer organiseert Landschapsbeheer de grootste onderhoudsbeurt van het landschap. In Groningen is het thema dit jaar ‘Natuur dichtbij' . Dorpsbosjes, parken en buurtboomgaarden: iedereen kan zich op 2 november uitleven in de directe leefomgeving. Gedeputeerde Henk Staghouwer geeft om tien uur het startschot in Ten Boer. Ook in Uithuizen helpt hij later op de ochtend mee.

Voor de dertiende editie van de Natuurwerkdag heeft Landschapsbeheer samen met een groot aantal gemeenten in de provincie locaties gezocht en gevonden waar vrijwilligers aan de slag kunnen om het landschap een opknapbeurt te geven. Op veel locaties doen de gemeenten ook zelf mee. Door materiaal beschikbaar te stellen , zoals in Groningen, Haren en Hoogezand-Sappemeer of door deelnemers van broodjes en soep te voorzien, zoals in Delfzijl en Eemsmond. In een aantal gemeenten steken wethouders en/of gemeenteraadsleden ook zelf de handen uit de mouwen.

Jong en oud
De Natuurwerkdag is een initiatief van Landschapsbeheer, die het evenement per provincie organiseert. In Groningen werken op deze dag honderden vrijwilligers op circa 25 locaties aan de versterking van de kwaliteit van het landschap. Dat levert niet alleen een mooie woon- en leefomgeving op voor mensen, maar helpt ook (bedreigde) plant- en diersoorten. Iedereen kan meedoen, van jong (8+) tot oud. Deelnemers krijgen instructie voor ze aan de slag gaan en worden tijdens het werk begeleid. Op een aantal locaties kunnen jongeren dit jaar hun eigen boombank bouwen. Op www.natuurwerkdag.nl staan alle locaties per provincie, inclusief het aantal deelnemers dat er aan de slag kan en het soort activiteiten. Ook aanmelden kan via deze website.

De natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.