Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee toporkesten in VanBeresteyn

Door op donderdag, 10 oktober, 2013 - 13:54

ORKEST - Op zondag 20 oktober 2013 geven twee orkesten uit de top van de Nederlandse blaasmuziek een concert in theater VanBeresteyn in Veendam. De harmonieorkesten Gruno's Postharmonie uit Groningen en Groot Excelsior uit Amsterdam presenteren dan elk een breed en aansprekend programma.
Gruno's Postharmonie bestaat sinds 1911. Het orkest is opgericht als personeelsvereniging van de posterijen en onderhoudt nog steeds een stevige band met het bedrijf Post NL. Ook heeft het orkest een sterke verbondenheid met Stad en Ommeland. Dit blijkt onder andere uit de jaarlijkse deelname aan de Stille Tocht tijdens de Provinciale Dodenherdenking, al sinds 1946. Ook de regelmatige vertegenwoordiging van de provincie Groningen bij bijzondere gelegenheden zijn aansprekende voorbeelden. Zo speelde Gruno's Postharmonie bij het huwelijk van (toentertijd) prins Willem-Alexander en prinses Maxima in 2002 en bij de (her)opening van het Rijksmuseum in 2013. Het orkest bestaat uit ruim 70 muzikanten en speelt in de hoogste amateurafdeling, de 1e divisie. Het orkest staat onder leiding van topdirigent Peter Kleine Schaars. Naast dirigent van Gruno's Postharmonie is Peter Kleine Schaars sinds afgelopen zomer chef-dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Gruno's Postharmonie geeft door het jaar heen meerdere concerten op verschillende locaties. De jaarlijkse concerten in de grote zaal van de Oosterpoort zijn verworden tot ware muziekspektakels waarbij de muziek wordt aangevuld met zang, dans of acrobatiek.
Het orkest Groot Excelsior uit Amsterdam is in 1981 opgericht als vervolgorkest van een reeds bestaand jeugdorkest. Het orkest bestaat uit ruim 60 muzikanten en is in het voorjaar van 2013 gepromoveerd naar de hoogste amateurafdeling, de 1e divisie. Regelmatig concerteert het orkest alleen of in samenwerking met andere (buitenlandse) orkesten en koren, zoals tijdens het tweejaarlijkse Kerstconcert in de Amsterdamse Westerkerk.
Groot Excelsior gaat om de paar jaar op concertweekend. In 2010 naar Zeeland en in 2007 naar Luxemburg en nu dus naar Groningen. Het orkest staat sinds 2009 onder leiding van dirigent Ronald Slager. Ronald Slager is ook regelmatig gastdirigent bij Gruno's Postharmonie.
Beide orkesten willen graag laten zien en horen wat de moderne blaasmuziek te bieden heeft en het publiek laten kennismaken met de diversiteit van de hedendaagse harmoniemuziek.
Het concert begint om 15.00. Toegangskaarten kosten € 8,50 per stuk en zijn verkrijgbaar via www.gph.nl , www.vanberesteyn.nl en aan de kassa van theater VanBeresteyn.
U vindt theater VanBeresteyn aan Museumplein 5a, 9641 AD Veendam.