Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn het de hangouderen van Veendam of de Veendam Basterds?

Door op zondag, 6 oktober, 2013 - 08:39

Zomaar een voorbijganger die er ook schik aan had

Indrukwekkend of niet? De praatjesmakers noemen zichzelf de Veendam Basterds.

Ingezonden door dhr. Bos uit Veendam

Een aanzienlijk deel van deze hangouderen verplaatst zich met een fiets, scootmobiel, rollator, wandelstok, rolstoel en voor de ouder die nog goed te been is gewoon met de benewagen. Zorgwekkende berichten die in de wandelgangen van ondernemend Veendam en media voorbij komen betreft hangouderen die overlast zouden veroorzaken in de publieke ruimte of omgeving van Parkstad Veendam zijn sterk overtrokken.
Begin 2008 is het onderzoek afgerond en de conclusie luidt: hangouderen vormen geen maatschappelijk probleem in Nederland, dus ook Veendam. Volgens omwonenden en passanten bieden hangouderen een toegevoegde waarde aan het straatbeeld. 'Gezellig toch?'
Grof gezegd telt Veendam een grote groep hangouderen. Met de vergrijzing zal hun aantal in de komende jaren toenemen. De groepen worden groter, op zonnige dagen is een groepsgrootte van tien tot twintig ouderen geen uitzondering meer. De meeste hangouderen zijn mannen in de leeftijd van 60 tot 80 jaar. Velen hebben een leven van hard werken in de buitenlucht achter de rug, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, bouwvakker, groenwerker of glazenwasser. Dat is ook de reden dat zij na hun pensioen de buitenlucht blijven opzoeken.
Hun aanwezigheid zorgt juist voor sociale controle en levendigheid. Als inwoners van Parkstad Veendam wijzen ze menigeen de weg. De belangrijkste drijfveren voor de geregelde gang naar het centrum is voor ouderen de gezelligheid, humor, afleiding, onderlinge support, het maken van een praatje en de structuur in hun dag. Een hangplek is een door hen zelf gecreëerde ‘openluchtsociëteit'. Deze hangplek is gecreëerde door rekening te houden met de componenten waar het weer en voorzieningen een belangrijke rol spelen.

In een kort gesprek heb ik geluisterd en een foto geschoten van de groep hangouderen op het Veenlustplein. Er viel dan ook een paar dingen op, dat de beeldvorming rondom hangouderen Parkstad Veendam sterk word overdreven. Tijdens dit gesprek is duidelijk geworden dat er een gezellige sfeer hangt onder de hangouderen, ze laten geen rommel achter, draaien geen kei harde muziek, intimideren geen mensen, en komen niet snel in negatief contact met de politie en de voorbijkomende passanten hadden er wel schik aan.

Of men liever in de mailing genomen worden?