Overslaan en naar de inhoud gaan

Al 100 jaar lezen in Veendam

Door op vrijdag, 4 oktober, 2013 - 09:23

TENTOONSTELLING - Bibliotheek Veendam heeft een rijk verleden dat bestaat uit honderden verhalen. Wat te denken van de tentoonstelling kinderlectuur in 1914, de bibliobus die na het 50-jarig bestaan ging rijden of de verhuizing naar het ABC-gebouw. Al deze verhalen zijn gebundeld in de tentoonstelling ‘100 jaar Bibliotheek Veendam'.

Met de gedenkwaardige woorden, "schept u geluk uit druk en pers", opende burgemeester Van Beresteijn op 19 november 1913 de Openbare Leeszaal te Veendam. Er zal de burgervader wel een zucht van verlichting over de lippen zijn gegaan, toen het eindelijk zover was. Want lang niet iedereen deelde zijn mening dat het geluk in de leeszalen voor het opscheppen lag...

Ondanks de roerige beginjaren werden er in de leeszaal vanaf het begin activiteiten georganiseerd. Dat de voordrachten en exposities ook problemen konden opleveren bleek, toen de heer Hartlief in 1914 10 a 12 lezingen over "Onze koloniën" wilde houden. Het bibliotheekbestuur leek dit iets te veel van het goede en achtte 1 a 2 lezingen meer dan voldoende. De heer Hartlief, ook niet mis, opende fel offensief in de plaatselijke pers. Vooral Van Beresteijn moest eraan geloven. Onbetrouwbaar en autoritair waren nog de vriendelijkste kwalificaties, die hem werden verleend.

Deze en vele andere verhalen zijn van 7 oktober tot en met 23 november te bekijken in de tentoonstelling ‘100 jaar Bibliotheek Veendam'. De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.