Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vandaag is Rood' met volksmuziek en rockende 55-plussers

Door op donderdag, 3 oktober, 2013 - 10:30

GEVARIEERD - Op dinsdagmiddag werd voor het derde jaar het dansfeest voor 55-plussers gehouden in een sfeervol aangekleed Sorghvliethal. Het thema was 'Vandaag is rood', en het was georganiseerd voor alle 55-plussers van de gemeente Veendam e.o.

Natuurlijk werd er gehoor gegeven om met een rode kledingstuk te verschijnen, zoals een hoed, pet of anderszins. Pieta Loots opende het dansfeest en ze vulde het op haar eigen manier in. Met een deelneemster aan verschillende activiteiten opende ze de dansvloer.

Verschillende dansstijlen, gegeven door de dansdocenten Lida van der Poel en Albertje Kruizinga, kwamen aan bod op deze swingende middag. En diskjockey Long Berry draaide muziek van Vera Lynn tot Chubbie Checker.

Het dansfestijn is een landelijk gebeuren dat drie jaar geleden door NISB (Nationaal Instituut voor Sport en Bewegen) was opgestart. Per provincie was er een prijs te winnen voor het leukste onderwerp en idee om dit feest te organiseren. De prijs was het maken van een filmpje waarin niet alleen het dansen werd gepromoot, maar ook onder het motto; "Hoe gezonder je beweegt, hoe fitter je blijft".

De promotiefilm mocht gemaakt worden door het winnende team uit Veendam, en het is veelvuldig op TV-Noord te zien geweest. Het programma had de titel meegekregen, "Mag ik deze dans van u". Willekeurige voorbijgangers op de Vismarkt werden hier voor uitgenodigd. Er speelde een band en er was een dansvloer aangelegd.

Voor de gemeente Veendam is het dansfeest een initiatief van Pieta Loots, coördinator Ouderenwerk Compaen, en Team Sport van de gemeente Veendam.

Drie jaar geleden was het 55-plus dansfeest voor het eerst in de Sorghvliethal met 130 deelnemers gehouden. Vorig jaar trok het festijn 80 deelnemers, maar nabij de aanvangstijd van 14 uur werd duidelijk dat dit bij lange na niet gehaald zou worden.

Pieta Loots stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. Er wordt ook de nodige tijd en energie voor ingestoken, en het vergt een bepaalde budgettering. Echt een goede verklaring kon er ook niet voor gegeven worden. Aan de promotie kan het niet hebben gelegen, er was een goeie pers op gezet en ook ruim van tevoren. En in alle seniorentehuizen in de gemeente was het middels folders, en het ophangen van flyers, onder de aandacht gebracht. Met het inleggeld van 1 euro moet het voor iedereen ook goed toegankelijk maken.

Toch kwamen er nog 40 deelnemers meedoen, en wordt het dansfestijn ook volgend jaar weer georganiseerd. Maar bij geringere belangstelling wordt toch overwogen het niet meer te organiseren.

Dat zou erg jammer zijn, want dansen is ook een manier om op een fijne manier te bewegen, waar je fit bij kunt blijven. En het bevordert de sociale interactie, het elkaar ontmoetten en veel plezier met elkaar beleven. Het is ook een manier om even de zinnen te kunnen verzetten, en zeker in een sombere tijd.

Het plezier straalde ervan af. Naast het volksdansen, kwamen er verschillen dansstijlen voorbij. Het was zeer gevarieerd. Er werd naar hartenlust een stijldans gedaan als een foxtrot , een tango, een rustig walsje, maar zelfs de twist met Chubby Checker. En ging het dak eraf met de rock 'n roll en Peter Koelewijn. De 55+ generatie is opgegroeid in een tijd waarin de populaire muziek tijdens een heel creatieve periode een ontwikkeling had doorgemaakt.

Een stel danste de sterren van de hemel. Will komt oorspronkelijk uit Groesbeek en Mar uit Elst bij Nijmegen. Ze hebben elkaar als collega's in Veendam leren kennen. Mar had voor haar verhuizing naar Veendam ook wel al danservaring. Maar ze werd pas echt aangestoken door haar vriend, die al vanaf zijn 18e met het dansen was begonnen.

Het dansfeest is een initiatief van Pieta Loots, coördinator Ouderenwerk Compaen en Team Sport, gemeente Veendam met Annewil Schreuder. Het dansfestijn valt ieder voor de helft van beide organisaties. Het feest werd afgesloten met 'We'll meet again' van Vera Lynn.

De dansdocenten Lida van der Poel en Albertje Kruizinga geven ook ieder leiding aan dansgroepen. In Veendam is het op de dinsdag- en de woensdagmorgen in het Bruggemacentrum. Op de donderdagmiddag in Wildervank in het Bijleveldcentrum. En in Muntendam op de woensdagavond in de Menterne. Verder wordt er les gegeven aan dansgroepen in Oude Pekela en Winschoten. De groepen zijn gemiddeld vijftien tot twintig personen groot. Maar nieuwe leden zijn welkom.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum
Audio Op refrein 'Aan het strand'
Audio live Dansfeest oldies