Overslaan en naar de inhoud gaan
112

Brandpreventieweken vandaag van start: veel aanmeldingen brandveiligheidschecks

Door op dinsdag, 1 oktober, 2013 - 20:31

Door brandweer.groningen.nl

BRANDVEILIGHEID - De actie om tijdens Brandpreventieweken in Groningen brandveiligheidschecks uit te voeren bij inwoners, heeft een grote respons opgeleverd. Meer dan 350 Groningers hebben zich aangemeld voor de woningcheck, die door medewerkers van de brandweerkorpsen uitgevoerd wordt. Veendam-burgemeester Meijerman, in onze regio ook bestuurlijk portefeuillehouder van de regionale brandweer, zal vanavond de eerste check uitvoeren in zijn gemeente.

Om brandveiligheid tijdens deze Brandpreventieweken in onze provincie opnieuw onder de aandacht te brengen, was het plan om in oktober 100 gratis brandveiligheidschecks bij inwoners uit de provincie uit te voeren. Een uitgelezen kans om met behulp van een brandweerprofessional geheel vrijblijvend het huis te laten controleren op brandveiligheid. Inwoners krijgen daarbij ook nog eens twee gratis rookmelders geplaatst.
Vanwege de grote respons is vooralsnog besloten om tijdens de Brandpreventieweken 160 checks uit te voeren. Mogelijk dat de overige aanmelders in een later stadium alsnog een check krijgen aangeboden.

Brandpreventieweken
De brandveiligheidschecks zijn een onderdeel van de landelijke Brandpreventieweken. Deze worden jaarlijks georganiseerd door de Brandwonden Stichting. ‘Dit jaar is "Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!" het thema van de Brandpreventieweken. Ouderen vormen een speciale doelgroep in deze campagne omdat branden relatief vaak voorkomen bij mensen van 65 jaar en ouder.

Overleef jij een woningbrand? Doe de test!
Stel, er zou nu brand in jouw huis uitbreken. Zou je het overleven? Via een test op www.watdoejijbijbrand.nl kan iedereen binnen drie minuten uitvinden of ze een woningbrand overleven.

In Nederland ontstaan er nog altijd 20 woningbranden per dag. Meestal in de woonkamer (45%), de slaapkamer (20%) of in de keuken (13%). Jaarlijks raken 600 mensen gewond, voornamelijk door het inademen van rook. Liefst 61% van woningbranden ontstaat door menselijk handelen.