Overslaan en naar de inhoud gaan

Activiteitenkalender Veendam Week van de Opvoeding van 7 tot 13 oktober 2013

Door op maandag, 30 september, 2013 - 11:59

OPVOEDING - Van 7 tot 13 oktober 2013 staat Nederland voor de derde keer in het teken van de Week van de Opvoeding. Ouders, mede-opvoeders, kinderen en jongeren krijgen die week weer volop de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over opvoeden en opgroeien. Een positieve benadering staat daarbij voorop. Thema voor de Week van de Opvoeding 2013 is ‘Word SpelenderWijs!'. Met deze keuze sluit de Week van de Opvoeding aan bij het thema sport en spel van de Kinderboekenweek 2013 die met de Week van de Opvoeding overlapt.

Word Spelenderwijs
Spelenderwijs ontdekken kinderen de wereld om zich heen. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Of het nu gaat om hun ontwikkeling, het omgaan met vriendjes en vriendinnetjes of wat het betekent om onderdeel te zijn van de maatschappij. Het is belangrijk om kinderen de ruimte te bieden om vol verwondering te verkennen, te experimenteren en te ervaren. Door mee te gaan in hun spel en belevingswereld - thuis, buiten of online - , sta je als opvoeder op een andere manier in contact met je kind. Daar word je beiden ongetwijfeld wijzer van! In de opvoeding van kinderen kan samen spelen dus veel opleveren. Maar bovenal is samen spelen leuk. Het maakt dat je als ouder nog meer van je kinderen geniet.

In Veendam worden de volgende hoofdactiviteiten georganiseerd:

1. Lezing: Digitale generatie, blij mee of bang voor?
Maandag 8 oktober 2013, 19:00 - 22:00 uur
Bibliotheek Veendam
Internet, smartphones, Google, games, Hyves en Facebook... Nieuwe media zijn niet meer weg te denken uit ons leven, zeker niet uit die van de kinderen van nu. Dat brengt veel kansen met zich mee, maar er zijn ook gevaren.
De mediacoach van de bibliotheek informeert ouders en geïnteresseerden over de kansen, mogelijkheden en gevaren van de digitale wereld, en geeft u tips om uw kind ondersteunen bewust en kritisch om te gaan met hun mediagedrag.
Na de lezing volgen 4 workshops:
a. Peuters en mediagebruik
b. Let the games begin...or let the games end???
c. Sociale media
d. Mobiel!

2. Samen muziek maken
Woensdag 2 oktober en 9 oktober 2013, 19:30 - 20:30 uur
Muziekschool Veendam
Vroeger, toen er nog geen radio was, werd er in de gezinnen veel meer samen gezongen.
Dat gebeurt nu niet meer. Maar er zijn wel kleine momentjes waarop dat goed kan. Bijvoorbeeld bij het begin van de maaltijd. Er bestaan ook leuke liedjes over de kleine dagelijkse dingen, zoals je aankleden, gaan eten, enz. Veendammer van het jaar Lubertus Leutscher geeft ouders ideeën hoe ze met hun kind muziek kunnen maken door klank en ritmiek.

3. Buitenspeeldag
Woensdag 9 oktober 2013, vanaf 10.00 uur
Wijkontmoetingsplek (WOB) achter gemeentehuis Veendam
Kinderen die buiten spelen, krijgen meer beweging, maken meer gebruik van hun fantasie en hebben plezier! Daarom organiseren we een buitenspeeldag met allerlei leuke spelletjes. In samenwerking met de buurtvereniging.

4. Samen schilderen met jong en oud
Donderdag 10 oktober 2013, 14:00 - 15:30 uur
Jongerencentrum Break! Veendam
Zes jongeren en zes ouderen gaan samen aan de slag met verf en doek. Uiteindelijk wordt dat een schilderij van ongeveer 1.20 bij 2 meter. Dat wordt tentoongesteld bij de ingang van Compaen.

5. Speeddate met jong en oud
Vrijdag 11 oktober 2013, 14:00 - 15:30 uur
Jongerencentrum Break! Veendam
Jongeren en ouderen gaan samen speeddaten.In korte gesprekjes van 4 minuten wordt er gesproken over vroeger en nu. Wat at je vroeger? Wat eet je nu? Wat leerde je vroeger op school en wat voor vakken heb je nu? Na 4 munten gaat er een signaal en schuiven de jongeren een stoel op waardoor er weer een nieuw gesprek ontstaat over een nieuwe vraag!