Flash Dames tonen veel vechtlust, maar komen niet tot winst, 3-1 voor Donitas 2

Door op zondag, 22 september, 2013 - 17:18

Tekst Flash

VOLLEYBAL
- Flash Veendam is er niet in geslaagd om in de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen de winst te behalen.
Donitas-2, gedegradeerd uit de eerste divisie, bracht een team tussen de lijnen met veel lengte en slagkracht, dat vanaf de eerste dag duidelijk wil maken dat men dit jaar voor de titel wil meedoen.

Flash, startend met Amber Franzen als spelverdeelster, de midspeelsters Marlinda Gorens en Colinda Makken, als passer-lopers Sandra Laarman en Janine Bouwmeester, op de diagonaal Evelien Matthijssen en als vertrouwde libero Ellin Frericks, speelde lang niet slecht, maar moest vooral verdedigend op zoek naar wapens tegen de ijzersterke midspeelsters van de thuisploeg.
Flash liep tegen een paar punten achterstand op maar speelde fel en probeerde goed te varieeren en daarmee druk op de stop van de tegenstanders te zetten. Harde klappen van Colinda Makken en Janine Bouwmeester kwamen goed door. Het was in de eerste set een schitterende service-serie van spellie Amber Franzen, die de wedstrijd deed kantelen. Vanaf een 19-10 achterstand knokten de meiden zich zelfs voorbij de thuisploeg en pakten brutaal de eerste set, 23-25.

In de tweede set wisselde de coach Evelien Matthijssen voor Leonie Kragt, in de hoop daarmee iets meer aanvalslengte aan het net te brengen. Het directe resultaat bleef vooralsnog uit. Hoewel de Flashies volop bleven knokken bleek de dadendrang aan de andere kant van het net te groot. Ook de buitenaanvallers begonnen te scoren veelal heel slim via de handen van de veendamse blokkering. Met name ook de servicedruk zorgde er voor dat de variaties door het midden er minder goed uit kwamen. De spelverdeelster moest veel gaan zwerven door het veld om de ballen te gaan ophalen en daardoor viel de verrassing uit het spel weg, 25-19.

In de derde set kwam aanvoerster Esther Tunteler de spelverdeling over nemen. Flash hield nu de grip wat beter op het spel. De ploeg bleef goed in het spoor en wist met sterke aanvallen en een goede serve volop de druk op de verdediging van Donitas te leggen. Vanaf het 12e punt namen de Flashies het initiatief even volledig over en liepen naar een 14-17 voorsprong. De thuisploeg liet zich er echter niet door van de wijs brengen en zette een tandje bij. Flash kon het op dat moment in de veldverdediging niet meer helemaal bijbenen. Marloes Ham kwam nog wel een rondje in het achterveld op de plek van Janine Bouwmeester, maar de midmensen aan de overkant va het net scoorden op dat moment 100% en pakten ook deze set met 25-19.

In de vierde set startte Evelien Matthijssen op de plek van Sandra Laarman. Door de grote druk die Donitas op het achterveld bleef uitoefenen kwam zij snel terug op de plek van Janine Bouwmeester, die achterin werd uitgepikt. Inmiddels was de flow in de wedstrijd wel geheel naar de overkant van het net gegaan, ondanks de bijzonder fanatieke manier waarop Libero Ellin Frericks zich in het achterveld wist te onderscheiden. Een echte vuist kon Flash echter niet meer maken en werd de eindstand bepaald op 3-1.

Toch heerste na afloop van de wedstrijd geen teleurstelling. Donitas was op dit moment een maatje te groot, maar aan het eind van het seizoen komen deze dames nog naar Veendam en de ambities zijn groot genoeg om dan meer punten te willen pakken.

Volgende week trekt Flash opnieuw naar "de stad", waar om 18.00 uur Veracles 2 wacht, de andere studentenclub in de tweede divisie.