Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezing over alpaca's in de Dukdalf

Door op woensdag, 18 september, 2013 - 18:34

LEZING - Op woensdag 25 september 2013 wordt er in wijkcentrum De Dukdalf te Veendam een lezing gehouden over alpaca's. Margreet Joling zal aan de hand van dia's vertellen over deze fascinerende dieren. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Groei & Bloei afdeling Veendam en omstreken en is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00. Aanvang 19.30 uur.

Groei & Bloei is een landelijke groenvereniging gericht op tuinieren. De vereniging heeft 150 afdelingen en 45.000 leden. Ieder lid van de vereniging krijgt het tijdschrift Groei & Bloei 11 keer per jaar toegestuurd. Het magazine staat vol praktische tips, tuinreportage's en achtergrondverhalen over plantensoorten en tuinieren. Voor meer informatie: www.groei.nl

Sinds 2006 houden Gert en Margreet Joling alpaca's op hun bedrijf in Meeden. Alpaca's zijn net als de lama en de dromedaris familie van de kameelachtigen. Oorspronkelijk komt de alpaca uit Zuid-Amerika en met name uit Peru waar de Inca's al 5000 jaar geleden dit dier gebruikten als transportmiddel, wolproducent en voedselbron. Halverwege de 19e eeuw ontdekte de Engelse textielfabrikant Sir Titus Salt de kwaliteit van alpacawol die vergelijkbaar is met Cashmere of Mohair en inmiddels worden in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa ongeveer 3 miljoen van deze dieren gehouden. De alpaca is een bijzonder dier, wist u bijvoorbeeld dat een alpacaveulen meestal tussen 08.00 en 14.00 uur geboren wordt en vaak op een zonnige dag? Alpaca's kunnen namelijk hun tong niet ver genoeg uitsteken om hun veulen droog te likken en dus is het veulen op de zon aangewezen om te drogen.