Overslaan en naar de inhoud gaan

Fraaie herfstbodes

Door op dinsdag, 17 september, 2013 - 21:40


zwammen

GELIJKENIS - Het is herfst en dat is ook te merken aan het weer. Het weer laat wel verschillen zien, dat betekend ook dat er niet alleen maar vervelende momenten zijn.

En als de zon door het gebladerte heen een spoortje licht zet op paddenstoelen levert dat een sfeervol plaatje op. En ook nog zo dicht bij huis, gewoon tussen de bosschages. Waar onze fotograaf deze typerende verschijningen van de herfstperiode heeft gespot.


gele aardappelbovist

De warme najaarstinten komen en de paddestoelen schieten al uit de grond. Vroeger begreep men niet hoe ze ontstonden en konden groeien. En was er veel bijgeloof over. Zo zou een heksenkring een dansplaats geweest zijn waar heksen ‘s nachts dansten. Van housekringen zullen ze nooit hebben gehoord, maar misschien hadden ze het onder elkaar best wel gezellig. Maar wee de ongelukkige die een voet binnen een heksenkring zette.


berkenzwam

Er zijn verschillende vormen van paddenstoelen, en in de namen vindt men ook terug waar sommige een gelijkenis mee hebben qua vorm of kleur. Zoals de aardappelbovist, de rodekoolzwam en de oesterzwam. De oesterzwam wordt voor consumptie verkocht. Er bestaan ook fopzwammen, zo genoemd omdat ze sterk in vorm, kleur en afmetingen kunnen variëren.

Maar deze deed onze fotoreporter denken aan een bepaald wit balletje dat wat te ver uit koers geslagen is.


3 piece ball?