Overslaan en naar de inhoud gaan

Collecteweek Nierstichting ook in Veendam

Door op maandag, 16 september, 2013 - 12:47

COLLECTE - In heel Nederland gaan van 16 tot en 21 september zo'n 80.000 vrijwilligers van de Nierstichting van deur tot deur tijdens de Nierstichting Collecteweek. Ook in VEENDAM gaan veel enthousiaste collectanten op pad voor de Nierstichting. Met de opbrengst van de collecte zet de Nierstichting alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen met een nierziekte in leven blijven en ook écht kunnen blijven leven. En dat is hard nodig, want voor mensen met ernstig nierfunctieverlies bestaan maar weinig opties: dialyse, niertransplantatie of de dood. De Nierstichting strijdt voor meer donoren, maakt zich hard voor preventie en werkt vastberaden aan een draagbare kunstnier.

"Werken je nieren niet, dan ga je dood. Dit klinkt misschien hard, maar is helaas wel de realiteit", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. "Dialyse is een levensreddende behandeling, maar erg zwaar en neemt slechts twintig procent van de nierfunctie over. Daarom voelen nierpatiënten zich vaak moe en ziek en gaat hun conditie steeds verder achteruit. Een niertransplantatie is meestal de beste oplossing, er is echter nog steeds sprake van een groot tekort aan orgaandonoren."

In leven blijven en écht blijven leven
"De Nierstichting ontvangt geen geld van de overheid. Jaarlijks wordt ruim 4 miljoen euro opgehaald tijdens de collecte. Dat is ongeveer 25% van onze totale inkomsten en is daarmee van essentieel belang voor het werk van de Nierstichting", benadrukt Barbara Goote, collectecoördinator van de Nierstichting in Veendam. "De Nierstichting zet haar inkomsten in om het aantal donoren te vergroten en doneren bij leven te stimuleren. Verder zetten we in op preventie en werken we hard aan een draagbare kunstnier. Ofwel: we zetten alles op alles zodat mensen met een nierziekte in leven blijven, en ook écht blijven leven. Geef daarom aan de collectant als deze bij u aan deur komt."

Donornier te laat
In Nederland heeft ruim 1 miljoen mensen chronische nierschade. 60.000 mensen hebben ernstige nierproblemen. 6.500 mensen zijn afhankelijk van dialyse en 900 mensen staan op de wachtlijst voor een donornier. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten en overlijden 200 nierpatiënten op de wachtlijst omdat voor hen een donornier te laat komt.

Meer informatie vindt u op de website van de Nierstichting: www.nierstichting.nl.