Regio

Renate Dorrestein te gast in De Amshoff in Kiel-Windeweer



Schrijver in de Kerk: Renate Dorrestein te gast in De Amshoff in Kiel-Windeweer
Zevende literaire ontmoeting tijdens Schrijver in de kerk

KIEL-WINDEWEER - Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren zondag 15 september een zevende literaire ontmoeting op een bijzondere locatie. Renate Dorrestein wordt tijdens Schrijver in de Kerk in De Amshoff in Kiel-Windeweer aan de tand gevoeld door interviewer Margriet Bos. Sidekick in het programma vormt ook dit keer weer de veelzijdige Groninger musicus Remko Wind.

Dorrestein vertelt onder andere over haar nieuwste boek De blokkade waarin ze schrijft over haar writer's block: ‘De feiten zijn simpel. Ik, die altijd zo graag schreef, ben iemand geworden die kostmisselijk wordt bij alleen al de gedachte aan een nieuwe roman (...) Nu ik ontdaan ben van wat altijd mijn bestemming leek, is het haast alsof mijn huid me is afgestroopt.'

Writer's block
Overmand door een gevoel van onmacht gooit Renate Dorrestein een half jaar werk in de prullenbak. Ze licht haar uitgever in dat er geen nieuwe roman gaat komen en besluit haar writer's block in de ogen te kijken. Een jaar lang wijdt ze zich aan niets anders. Ze ontdekt dat productieve beroemdheden als Hemingway, Nijhoff, Vonnegut, Rachmaninov en Da Vinci ook met creatieve blokkades kampten, maar dat gegeven biedt weinig troost. Want wat houdt een blokkade precies in? En belangrijker: hoe kom je ervan af? Ze gaat te rade bij collega-schrijvers (die er liever niet over spreken), een hersenwetenschapper, een psycholoog en een filosoof. In dit boek doet ze verslag van haar zoektocht, waarmee ze lezers een fascinerend kijkje biedt onder de motorkap van haar leven en haar schrijverschap, net op het moment dat de motor hapert.

Remko Wind werkt als allround multi-instrumentalist (vooral als pianist) mee aan vele producties, bands en solo-projecten. Ook was hij langere tijd balletpianist voor het NND en begin 2013 tourde hij met Sandra Van Nieuwland (bekend vanwege haar deelname aan The Voice of Holland). Daarnaast is Remko muziekdocent.

Margriet Bos werkt voor verschillende bedrijfsbladen en is regelmatig interviewer voor Schrijver in de Kerk.

Betrokken organisaties
De Amshoff is meer dan een kerk, met vele schilderachtige plekken en een fraaie tuin en het beschikt ook nog eens over een uitstekende keuken. Het in stand houden van historische kerkgebouwen in de provincie Groningen en het bevorderen van de belangstelling hiervoor, dat is wat de Stichting Oude Groninger Kerken doet. Bijzondere Locaties Groningen geeft prachtige oude gebouwen een nieuw leven, zoals bijvoorbeeld De Amshoff. De Culturele Onderneming bedenkt en ontwikkelt activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, zoals een literaire avond, een literatuur- en muziekprogramma, een literaire reis en meer.

Locatie
Aanvang: 15.00 uur (kerk open om 14.30 uur)
Einde: 17.00 uur
Prijs: € 17,50 (inclusief hapje/drankje, exclusief maaltijd)
Aansluitend een hapje en een drankje tot uiterlijk 18.00 uur
Opgave: info@groningerkerken.nl of 050-3123569

Wanneer u aansluitend wilt blijven dineren in De Amshoff, graag bij aanmelding even doorgeven.