Regio

Dag van de Regio / Tag der RegionenREGIO - Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2013 wordt voor het tiende jaar de Dag van de Regio georganiseerd. In dit jubileumjaar wordt de eerste grensoverschrijdende Dag van de Regio / Tag der Regionen gehouden. Dit evenement is uniek en opent nieuwe perspectieven voor toeristisch-recreatieve en culturele ontwikkelingen aan beide zijden van de grens. In Nederland geldt het thema ‘Boerengoed. In Duitsland is het thema "Aus der Region, für die Region. Welt der kurzen Wege". Hier staat de kracht en eigenheid van de regio centraal.

Dit (samenwerkings)project is onder andere mogelijk dankzij een INTEREG IVa-subsidie van de EDR, subsidies van de Provincie Groningen en de gemeenten Haren, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Tot nu toe is in de Duitse grensregio's (Landkreis Leer, Aurich en Emsland) beperkt sprake van activiteiten in het kader van de Tag der Regionen. Gegeven de geografische positie van deze regio's en de hechte samenwerking tussen de Stichting Dag van de Regio en de Regional Bewegung, die de Duitse Tag der Regionen organiseert, is hier in 2013 een eerste grensoverschrijdende Dag van de Regio / Tag der Regionen van gemaakt. Hierbij worden elementen uit zowel het Duitse als het Nederlandse concept gebruikt en gecombineerd.

In totaal zijn er ruim zestig deelnemers te bezoeken. Bezoekers kunnen onder andere ‘Verhoal hoaln bie de boern' in Zevenhuizen, een rondvaart maken in de Blauwe Stad en een kijkje nemen bij een ambachtelijke boekbinderij in Rasquert. Voor kinderen zijn er aantrekkelijke activiteiten, zoals appelplukdag met schminken en caviarace in Midwolda en een workshop wapenschild maken op Landgoed Nienoord. Dus ga op pad en laat u inspireren door de pareltjes van Groningen, Drenthe en de Duitse grensregio's!

Op zaterdag 21 en zondag 22 september reist er vanuit verschillende opstapplaatsen in Groningen een touringcar af naar de Tag der Regionen in Norden (Duitsland). In het kader van de Duitse Tag der Regionen, die van 27 september tot en met 13 oktober duurt, is hier een uitgebreide markt met o.a. streekproducten, cadeauartikelen en live muziek. Aanmelden voor deze busreis kan via de website www.dagvanderegio.nl

Een groot deel van de deelnemers van de Dag van de Regio staan vermeld in een magazine dat o.a. verkrijgbaar is bij de VVV's, bibliotheken en Toeristische InformatiePunten. Het meest recente overzicht van deelnemers staat vermeld op www.dagvanderegio.nl. Op deze website vindt u ook de meest actuele informatie.