Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordelijke golfer vestigt baanrecord en wint

Door op maandag, 9 september, 2013 - 08:23

Tekst Ive Krikke

Aanstormende toppers bedwingen golfbaan de Compagnie

GOLF - Zaterdag 7 september vormden de 18 holes van de Veendammer golfbaan De Compagnie het decor voor de finale van de nationale Jeugdtour voor jongens. Deze jeugdtour, die vier categorieën telt, wordt georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Golffederatie. De finale, die over twee ronden werd gespeeld, was aan De Compagnie toegewezen vanwege het 25-jarig bestaan van de vereniging. Binnen de hoogste categorie, de Future jeugdtour, bleek de 17 jarige Iskander Woldinga van de Noord Nederlands Golf & Country club te Glimmen de beste. Met rondjes van 69 en 68 won hij de finale. Met die tweede ronde, vier slagen onder de baan, vestigde overigens hij het baanrecord. Een record dat even daarna werd geëvenaard door Vince van Veen, de Nederlandse kampioen in de categorie tot 18 jaar.

Scouten
Veel clubleden lieten de kans niet liggen om van topgolf te genieten, want de deelnameselectie van de jeugdtour is dusdanig dat alleen de allergrootste golftalenten eraan kunnen deelnemen. Nederlandse golftoppers als Sluiter, Derksen en Lafeber kwamen in het verleden met name in deze tour bovendrijven. De jeugdtour wordt door de Nederlandse Golffederatie dan ook dankbaar als scoutingsinstrument gehanteerd.

Er viel afgelopen zaterdag genoeg te scouten in Veendam. Maar liefst 49 jeugdspelers speelden om een toppositie binnen hun categorie. Naast de Future (t/m 17 jaar) waren dat de Challenge tour (t/m 16 jaar), de Fresman jeugdtour (t/m/14 jaar) en de Mini+ tour (t/m 12 jaar).
Iwan Hinders, een van de talentjagers van de Nederlandse Golffederatie, over de spelers: "Het is een genot om deze knapen te zien spelen. Hoe jong ze ook zijn, ze zijn heel constant en maken nauwelijks fouten. Als er al een keer een bal in het water beland, is dat niet het gevolg van een slechte slag maar door een rekenfout. Dan is de afstand niet goed uitgerekend. Maar dat komt slechts zelden voor; het niveau is gewoon hoog. Ik durf rustig te stellen dat vandaag in Veendam de topspelers van de nabije toekomst rondlopen."

Spannend
Dat topspelers ook wel eens wisselvallig kunnen zijn bleek uit het scoreverloop van enkelen van hen binnen de Future tour. De 15 jarige Stan Kraai uit Tilburg liet aan het einde van zijn eerste ronde 69 slagen op zijn scorekaart bijtekenen. Op dat moment bezat hij het baanrecord en leidde hij het klassement. In de tweede ronde zakte hij echter weg met enkele bogeys en zelfs dubbele bogeys op hole 7 en 11 wat hem een totaalscore van 80 opleverde. Nederlands kampioen Vince van Veen voldeed redelijk aan de verwachtingen met rondjes van 71 en 68 maar bleef daarmee toch twee slagen verwijderd van de winnaar, maar wel goed voor een tweede plaats. In de laatste ronde maakte hij één bogey, maar stelde daar maar liefst 5 birdies tegenover.

Tevreden
Alhoewel De Compagnie voor de eerste keer als gastclub voor een dergelijk belangrijk toernooi mocht optreden, verliep alles op rolletjes. "We horen alleen maar tevreden geluiden", aldus Bas Frederieks, een van de wedstrijdleiders van de Nederlandse Golffederatie. "De medewerking vanuit de club is prima en de inzet van clubleden als vrijwilligers meer dan voldoende. Daar komt bij dat de baan uitstekend is. Goed onderhouden en uitdagend om te spelen. Het enige wat tegenzat was dat we de wedstrijd twintig minuten moesten slilleggen vanwege mist. Maar dat was ook alles. Kortom, in Veendam willen we nog wel eens terugkomen."