Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkbezoek CDA Veendam-Wildervank aan Acantus

Door op vrijdag, 6 september, 2013 - 13:15

WERKBEZOEK - Regelmatig gaat het CDA Veendam-Wildervank op werkbezoek in de gemeente. Op 31 augustus waren ze bij Acantus. In het wit glazen gebouw hadden ze een gesprek met de directeur Harry Kremer.

Harry Kremer, algemeen directeur Acantus (coöperatie) heeft 13.100 woningen in de verhuur, waarvan 2.732 in Veendam. Dat is 22% van de 12.500 woningen in Veendam. Het aantal woningzoekenden is flink terug gelopen, nu nog ca. 2.800 in het werkgebied. Het werkgebied omvat: Delfzijl, Oldambt, Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Pekela en Veendam. Naast de taak van Acantus om te zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen moeten ze mee betalen voor corporaties die met speculeren in de afgrond beland zijn. De landelijke solidariteitsheffing van minister Blok maakt het financieel nog moeilijker, er moet voor 2015 ca. € 7 miljoen extra aan de overheid betaald worden.
In voorgaande jaren werden veel woningen aan de huurders verkocht. Door het instorten van de huizenmarkt waren dat vorig jaar maar 20 woningen. Er worden door Acantus nu weinig woningen gebouwd. Van wat er gebouwd wordt is ca. 25% eengezinswoningen.
Met het ouder worden van de bevolking komt naar voren dat seniorenbouw beter kan gebeuren waar de voorzieningen aanwezig zijn. Het scheefhuren (huurwoningen voor hogere inkomens) blijft een probleem. In Veendam en sommige andere plaatsen waren er vanwege de oprichting van de Kompanjie een jaar geen inkomensgegevens beschikbaar.
Ook heeft Acantus met de afd. Werk en Inkomen van de gemeente een project gehad om werklozen met een puntensysteem een stimulans te geven als werkzoekende, het is helaas gestopt.
In de discussie kwamen nog vele zaken aan de orde waar beide partijen op voort kunnen borduren.

Fractie, bestuur en schaduwfractie CDA bij Acantus
Na het bezoek fietsten ze over de nieuwe Industrieweg. Deze weg is een duidelijke verbetering van de infrastructuur in onze gemeente. Nu de Veenhuizenweg gedurende een maand geblokkeerd is blijft het centrum goed bereikbaar.
de delegatie is gestopt bij het bouwproject van Soepenberg, dat nog een lange weg te gaan heeft.
De besloten jachthaven van Wildervank had ondanks de deplorabele toestand veel schepen aan de stijger liggen. Gelukkig zijn er plannen voor verbetering van de beschoeiïng.