Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de Hee-doe-Kloune-dag lachend door het centrum Veendam

Door op zondag, 18 augustus, 2013 - 19:10

KLOUNE - Afgelopen zaterdag was het de laatste dag van de basisschoolvakantie. De Stichting Bogdike wilde deze laatste dag niet stilletjes voorbij laten gaan. Onder het motto "dit jaar eindigen we de schoolvakantie met een knal" was het centrum het domein van om en nabij 20 clowns.

Stichting Bogdike organiseert allerlei evenementen op het gebied van muziek, cultuur, theater en wat op het gebied van kunstzinnige uitingen daaraan grenst.

Door het centrum heen toonden de verschillende clowns elk hun eigen genre. Een jongleerclown leek tijdelijk het circus te hebben ingeruild voor de Promenade. In de Winkler Prins Passage  gaven twee muzikale clowns hun vrolijke noot. Twee steltloopclowns waren in het centrum beslist niet te missen.

Een improvisatieclown richtte zich vooral op het publiek op de terrassen en aan toevallige voorbijgangers. Het bracht zeer hilarische taferelen met zich mee. Waar de betrokkenen soms niet goed wisten hoe te reageren, wat het komische effect versterkte. Toeschouwers lagen in de spreekwoordelijke deuk.

Clown Okido was niet klassiek geschminkt, maar kreeg met zijn grappen en grollen wel de kinderen en de grote mensen aan het lachen.

Clown Jasper was met zijn huidkleurige, vakkundig aangebrachte, bolle clownsneus alleen al een opvallende verschijning. Hij leek ermee geboren, en samen met zijn collegaclowns leek het een opvallend familietrekje. Zoals bij zijn vuurspuwende collega.

Ook heel opvallend was Clown Betty, een stijlvol geklede en met minimale middelen geschminckte vrouwelijke clown. Zij heeft een theateropleiding gedaan, en ze vindt het leuk om dit ernaast te doen.

Heel leuk was ook de aanwezigheid van 3 ILOclowns van de Stichting ILOclowns uit Veendam. Zij zetten zich in om plezier en vrolijkheid te brengen voor mensen met een beperking, en bij dementerende ouderen. De ILOclowns stonden de hele middag met de kinderen, met een speciaal soort pasta ontwikkeld door Dynaplak, klei te maken in clowneske kleurtjes. En om er uiteraard mee te kunnen boetseren.

Ballonnenclowns maakten voor de kinderen in een handomdraai allerlei mooie creaties. De glittertattoo clown bij LaVache bracht mooie glinsterende schilderingen aan in allerlei variƫteiten. Ook kleine clowntjes deed het clownsvolk in het centrum nog meer toenemen dankzij de vele schminckclowns in het Veendammer centrum.

Ze lieten de gezichten van de kinderen er prachtig uitzien. Maar ook konden ze een echte stoere piraat worden, Spiderman of een vlinder. Waar ook ouders en de opa's en oma's van genoten.

En er was een heuse clownverkiezing, de drie allerleukste clowntjes mochten de Hee-doe-Kloune-dag prijs in ontvangst nemen.

Met dit evenement weer een schot in de roos van de Stichting Bogdike.


Fotoalbum's
Jans Meijer
Henk Drenth
Willem van der Werf