Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde ronde Vakantiemarkt Veendam weer vol vertier

Door op dinsdag, 6 augustus, 2013 - 15:00

ZOMERHIT - De vakantiemarkten in Veendam waren weer oergezellige zomertoppers. Over de drie afgelopen maandagen bezochten zo'n 30 tot 40 duizend bezoekers het evenement. De eerste maandag was het, vanwege de tropische temperaturen, rustiger. De tweede werd weer als vanouds druk bezocht, evenals de derde editie. Over een kleine 5 kilometer waren er weer allerlei marktkramen, horeca, diverse livemuziek en activiteiten voor kinderen. Met in totaal ruim 200 stands. Vorig jaar was het de 50ste lustrumeditie.

Na het slenteren langs de lange lint van koopwaar had op deze warme dag menigeen de terrasjes opgezocht. Op de hoek bij het Prins Hendrikplein gaven palmbomen een tropisch tintje. Een verkoelend zwembad maakte de oase compleet. Een oase met aanpalende terrassen. Waar het goed vertoeven was. Dit was ook elders in het centrum, met diverse livemuziek bij de verschillende terrassen was er voor ieder een favoriet stekkie te vinden.

Het hoofdoptreden werd, onder luisterend oor van vele fans, traditiegetrouw door Lucas en Gea verzorgd. Ze zijn echt een publiekstrekker. Na het afsluiten van hun optreden was ook nog lang niet het muziekgebeuren afgesloten. Op het Prins Hendrikplein liet Jim Gruppa met zijn band onvervalste ‘Rock 'n Rhytm & Blues' horen. Oftewel Bluesrock met een vette knipoog naar de Rock 'n Roll. Herkenbare covers in combinatie werd met eigen repertoire afgewisseld, dat zeer aanstekelijk was voor het publiek.

De eerste editie van de Vakantiemarkt was in 1962 van start gegaan. In de Sorghvliethal werd er op de maandagen nog een markt gehouden. Deze is er eenmalig bij betrokken geweest, de standhouders daar wilden ook graag meedoen. Over het Prins Hendrikplein liep het nog met een enkele lint tot bij de Sorghvliethal. De loopafstand was ongeveer 2 kilometer, hoewel het met de totale lengte niet zoveel verschilde. In 1984 zijn ook de kramen uit de Sorghvliethal naar buiten verplaatst en werd alles meer in het centrum geconcentreerd.

Helaas is niet alles meer mogelijk wat vroeger wel kon vanwege de veel hogere kosten van tegenwoordig. Zoals de aanwezigheid van de oude Veronica Drive-in Show. De ‘nestor' van de Vakantiemarkten Henk Bolman memoreerde ook de aanwezigheid van The Shorts met hun toenmalige hit Coment Ça Va uit 1983. Ze waren een geweldige publiekstrekker, met mensen tot op het dak.

Bolman is tevreden over het verloop. Het was heel gezellig en het stond ook goed vol met standhouders. Sommige standhouders die wegens de warmte hadden afgezegd konden worden vervangen. Met de mensen van de Vakantiemarkt en andere medewerkers zijn er ongeveer 25 vrijwilligers om de markt in goede banen te leiden. Er is een plezierige samenwerking met de politie en de stadswachten, met de mensen van de EHBO en van de gemeente.

Rond een uur of 5 was men paraat voor de eerste voorbereidingen en om de eerste standhouder naar zijn plek te begeleiden. Het aantal standhouders is ook altijd constant gebleven. Soms is er verloop vanwege het stoppen i.v.m. de leeftijd bijvoorbeeld, maar is er ook weer nieuwe aanwas. De oudste standhouder is 81 jaar.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum