Overslaan en naar de inhoud gaan

Negende kinderfeestweek Gaan voor Go(u)d

Door op woensdag, 31 juli, 2013 - 06:51

FEESTWEEK - Het zal even wennen zijn, maar dit jaar is er geen blauwwitte tent op het evenemententerrein in Borgerswold voor de Kinderfeestweek! Na acht jaar is er dit keer een witte hal. Maar het feest zal er niet anders door worden. Want er zullen weer veel kinderen komen genieten van 12 t/m 16 augustus. Vakanties worden er op afgestemd om er toch maar bij te kunnen zijn en vooral van de oudste groepen zijn er veel kids. Zij komen vaak al jaren en nemen ook anderen mee, gewoon omdat ze het echt naar hun zin hebben. Natuurlijk is er een leuk en afwisselend programma, maar wat vooral telt is de persoonlijke aandacht want die is met zo'n 175 vrijwilligers verzekerd.

"Gaan voor Go(u)d" is dit jaar het thema en dat is wat eigenlijk ieder jaar het doel is in deze week.Want je kunt op allerlei manieren een programma voor kinderen opzetten en dat gebeurt gelukkig ook veel. Maar wat maakt dat dit zo succesvol is zonder dat het veel geld kost? Toegewijde mensen. Want het hele jaar door zijn er veel mensen actief bezig om te kijken hoe ze "hun onderdeel" van de week kunnen verbeteren, wat er nog meer gedaan kan worden, welke nieuwe dingen er zijn, wat vinden de kids momenteel leuk? Dat gebeurt door een commissie, in taakvelden, op toerustingsavonden, door gebed, door God. Want in de afgelopen jaren is het al vaker gebeurd dat er bijna niet op te lossen problemen waren of dat het weer voor spanning zorgde, maar telkens kwam dit goed. Toeval of geluk? Wel heel vaak dan.

Al vier jaar is de week nu op het grote veld onderaan de heuvel in Borgerswold. Een plek met veel mogelijkheden en die worden zo goed mogelijk gebruikt. Tijdens het middagprogramma wordt er vooral veel gedaan. Grote groepsspelen of juist in kleine groepen samen op pad, huttenbouwen op vrijdag en het favoriete handpainting. De ochtenden zijn vooral gevuld met creatieve dingen zoals zingen met de grote band, uitgebreid toneel met Bijbelse verhalen maar ook een leuk typetje, knutselen, serieus kletsen en samen bidden. Dat is in grote lijnen het programma. Maar er gebeurt nog zoveel meer!

Zo is er "de caravan", de plek waar de kinderen hun verhaal kwijt kunnen. Soms gaat het over het dode konijn van jaren terug maar ook over hele lastige situaties. Een luisterend oor en gebed geven veel rust en opluchting. Voor de meekomende ouders of andere belangstellenden is er een kopje koffie en ook luisterende oren in het KFW-café. In een van de tenten op het terrein is het gebedsteam aan het bidden, in een andere tent is het juist rustig: dat is de stilte tent waar je je even terug kunt trekken om God te zoeken.

Achter de schermen zijn er ook veel mensen aan de slag. Voordat de kids komen is er natuurlijk al van alles opgebouwd en ingericht. Sommige mensen vinden dat het mooiste wat er is, "laat mij maar sjouwen met die planken en stoelen, komt prima voor mekaar". Anderen verwelkomen de kids en schrijven ze in zodat duidelijk is hoeveel er zijn en welke medische problemen er eventueel zijn. Dat komt in handen van het uitgebreide EHBO-team, dat ook de leiding heeft als er een noodgeval optreedt en het veiligheidsplan moet worden uitgevoerd.

Ondertussen zorgt het keukenteam voor het natje en droogje van de vele kids en de vrijwilligers, zijn diverse vliegende keeps bezig met spontane klusjes of het klaarzetten van materialen. In de tent is het techniek-team bezig met beamer, licht en geluid zodat alles goed hoor- en zichtbaar is. Want als je een goede band hebt, wil je dat ook graag laten horen. Hard is niet het motto, wel goed. Het toneelteam heeft weer de mooiste kleren aan en zorgt er elk jaar steeds beter voor dat de kids helemaal in de verhalen zitten. Soms is het zelfs zo dat kinderen het podium willen bestormen om persoonlijk "die slechterik te pakken". Dan komt de groepsleiding in actie en vangt hen op. Dat zijn er ieder jaar weer zo'n 70 die de groepjes met kinderen begeleiden. "Heerlijk om in die week een band met de kinderen op te bouwen, om dat ene stille kind toch los te zien komen" of "Vet gaaf man om met ze te rennen en vliegen, helemaal uit je dak bij het handpainting maar ook om een ontroerend gebed van dat mega-drukke meisje te horen". Zo zoekt iedere vrijwilliger zijn of haar plek in deze week, kijkt welke gaven God hen heeft gegeven en hoe dat dit jaar het beste kan worden ingezet.

's Avonds is er ook van alles te doen. Op zondag 11 augustus is de openingsavond waarbij er alvast wat voorproefjes zijn van wat er die week gaat gebeuren. Veel belangstellenden komen langs, jong en oud, vooral veel gezinnen. Op dinsdag is er dit jaar een gezinsavond. Professor Hubertus Weisswurst is er met zijn tijdmachinator die allerlei geloofsvragen kan beantwoorden. Natuurlijk met veel humor en attributen. De verloting ontbreekt niet. Op woensdag is er een speciale vrouwenavond m.m.v. Elise Mannah en Ada Hollander. Elise zingt en Ada verzorgt korte dramastukjes. Het is een avond speciaal voor vrouwen, dussssss je kunt lekker shoppen, wat lekkers eten en drinken en elkaar ontmoeten. En...aan het eind van de avond worden er een aantal hele leuke vrouwendingen verloot. Op donderdag is er mogelijk een cabaretavond. Alle avondprogramma's zijn gratis, maar als je iets mee wilt nemen voor de voedselbank dan staan de kratten daarvoor klaar. En als de avondprogramma's zijn afgelopen dan komt de bewaking die de boel in de gaten houdt tot de volgende morgen alles weer verder gaat.

De week wordt georganiseerd door drie kerken, de Christelijke gereformeerde kerk vrijgemaakt en de baptistengemeenten Veendam en De Ontmoeting. Het grootste deel van de vrijwilligers komt ook uit die kerken. Dit jaar wordt het Bijbelverhaal van Jozef uitgespeeld.

De Kinderfeestweek is van maandag t/m vrijdag, telkens van 10-12 en van 14-16 uur. Het is een prachtige plek onderaan de grote heuvel in Borgerswold. "We zijn de gemeente Veendam dankbaar dat ze dit terrein ter beschikking stellen en zo een geweldige week mede mogelijk maken. Er zijn ook diverse bedrijven en personen die ons op allerlei manieren ondersteunen. Daardoor hoeven de kids helemaal niks te betalen. Echt super dat het zo samen een tijd is om te mogen genieten van de vele mooie dingen die God ons geeft."

Voor meer informatie kun je kijken op kinderfeestweekveendam.nl of in de prachtige full colour krant die in de week voor de Kinderfeestweek huis aan huis in Veendam en Wildervank wordt verspreid. Natuurlijk door de vele vrijwilligers.

Voor meer informatie kun je kijken op
www.kinderfeestweekveendam.nl of op Twitter of Facebook.


kinderfeestweek krant