Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelen op een djembe tijdens Summerfun

Door op dinsdag, 23 juli, 2013 - 21:20

Door Bianca Kor

SUMMERFUN - Dinsdagmorgen werd buiten op het plein achter het Veencompas bij de Sorghvliethal in Veendam een djembe sessie voor kinderen gehouden tijdens Summerfun. Door de aanwezige parasols was heT goed uit te houden in de warmte.

De djembe (ook wel: djembeh, djembee, dzjembee of yembe) is een trommel die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika. Over de hele wereld wordt de djembé als het enige echte muziekinstrument van het zwarte Afrikaanse volk gezien.

De begeleiders, Fon van Broekhoven en Connie Tonkens, worden al jaren gevraagd om een djembe sessie te houden in de zomervakantie. Zij zijn aangesloten bij de groep Ngoma (een verzamelnaam voor rituelen in zuidelijk Afrika, waarbij vooral ritme een grote rol speelt). ' De djembe kun je vergelijken met de eerste telefoon die werd gemaakt. Er worden berichten mee door gegeven. Het is een groepsinstrument', verteld Fon van Broekhoven.

Eerst wordt er het een en ander uitgelegd over het bespelen van het instrument en daarna gaan de kinderen echt aan de slag om muziek te maken. Op de djembe speel je een eenvoudig ritme met je vingers en handen.