Overslaan en naar de inhoud gaan

Lions leveren keuken Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank op

Door op zondag, 23 juni, 2013 - 07:00

Door Geert Jan Strating,
Lionsclub Veendam

De Stichting Wildervank-Wildervanck, eigenaresse van de Margaretha Hardenberg kerk in Wildervank, heeft op zaterdag 22 juni een gloednieuwe keuken in gebruik genomen. Deze is door de Lionsclub Veendam gedurende de afgelopen maanden gerealiseerd. Harry Hartsema, voorzitter van het stichtingsbestuur, mocht uit handen van Geert Jan Strating, oud-president van Lionsclub Veendam, een afwaskwast en enkele andere belangrijke keukenattributen in ontvangst nemen. Waarmee de officiële overdracht was bezegeld.

De Lionsclub Veendam heeft in september 2012 tijdens een groots Gala in deze voormalige hervormde kerk, met ruim 150 deelnemers, €12.500,= bij elkaar gebracht ten behoeve van de verwezenlijking van die nieuwe keuken. De Lions kerkkeukencommissie, onder leiding van Jos Kraan, heeft gedurende de afgelopen maanden met de Lionsleden veel dagen en avonden in dit project gestoken.

Na de sloop van de oude keuken is er een compleet nieuwe keukenruimte en een berging opgebouwd en compleet afgewerkt. De keukenruimte is vervolgens van een gloednieuwe keuken voorzien met alle gemakken. Hoewel het bijeengebrachte bedrag zeker zijn grenzen kende is er door de -alom bekende- grote zelfwerkzaamheid van de Lionsleden, een strakke planning door de kerkkeukencommissie. En bovendien de belangeloze hulp van vele, meestal lokale, ondernemingen het maximale gehaald uit elke opgebrachte Euro. Het resultaat is volgens alle betrokkenen buitengewoon fraai geworden en moet vele jaren zijn diensten kunnen bewijzen.

Het keukenproject vormt de afronding van de restauratie van het oudste gebouw én rijksmonument binnen de gemeente Veendam. Voor de restauratie van het historische kerkgebouw zelf kon de stichting grotendeels terugvallen op subsidies waardoor een professionele aannemer het meeste werk kon uitvoeren.

Maar om het gebouw een goede functionele invulling te geven moeten er evenementen in plaats kunnen vinden. Daarvoor zijn fatsoenlijk sanitair en een behoorlijke keuken een absolute must. De stichting heeft op eigen kracht de nieuwe sanitaire voorzieningen tot stand kunnen brengen, maar heeft het aanbod van de Lionsclub Veendam om de zo gewenste keuken te realiseren met beide handen aangegrepen.

Resteert nog de grote wens van de stichting om het Meijer-orgel uit 1867 te laten restaureren en daarmee weer bespeelbaar te krijgen.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum