Overslaan en naar de inhoud gaan

AFS Noord Nederland zoekt gastvrije gezinnen

Door op dinsdag, 18 juni, 2013 - 13:04

GASTGEZINNEN - Uitwisselingsorganisatie AFS Nederland zoekt gezinnen die zo gastvrij zijn om een uitwisselingsstudent in huis op te nemen. Het gaat om jongeren tussen de 16 en 18 jaar die naar een middelbare school in de regio gaan.

Uitwisselingsorganisatie AFS is op zoek naar gastgezinnen voor buitenlandse scholieren vanuit allerlei landen: van Hong Kong tot Italië, Indonesië tot de Verenigde Staten en van alles daartussenin. Ze komen naar Nederland om een klein jaar kennis te maken met onze cultuur en taal. In augustus arriveert de volgende groep scholieren voor een onvergetelijk jaar in Nederland.

AFS is een internationale, niet commerciële interculturele uitwisselingsorganisatie, die grotendeels op vrijwilligers draait en al decennia actief is in bijna 80 landen, waaronder Nederland. De doelstelling is het tot stand brengen van onderling begrip tussen volken en culturen door vriendschappen over de hele wereld te creëren: "Connecting Lives, Sharing Cultures" is het motto.

De uitwisselingsstudenten komen naar ons land om onze taal en cultuur te leren kennen. Ze gaan naar een middelbare school in de buurt van hun ‘tijdelijke woonplaats'. Dat betekent voor hen ook, net als voor de Nederlandse leerlingen: door weer en wind op de fiets naar school! Door de verschillende belevenissen leren ze ontzettend veel over ons land, over de (eet)gewoontes, manier van leven en ook zeker over zichzelf.

Gezinnen doen vrijwillig mee, ze krijgen geen vergoeding. Ook voor gastgezinnen is het een verrijkende ervaring. Ze waarderen het vooral dat ze internationale contacten opdoen, een andere cultuur beter leren kennen en soms levenslange hechte relaties overhouden. Ook is het leuk en leerzaam om eens door een andere bril naar je eigen gewoonten en gebruiken te kijken. Zaken die vanzelfsprekend leken, zijn dat minder als je kennismaakt met een andere manier van doen.
Humor en relativeringsvermogen zijn dan ook belangrijke eigenschappen die gastouders nodig hebben. Natuurlijk ben je als gastouders wel eens onzeker of weet je een eventueel conflict niet altijd zelf op te lossen. Gelukkig is er altijd een AFS-vrijwilliger in de buurt om met raad en daad terzijde te staan.

Mensen die de wereld in huis willen halen door huis en hart open te stellen voor een buitenlandse jongere, kunnen vrijblijvend contact opnemen met Regio vrijwilliger Erika Schoonhoven (06- 51835137) of het kantoor van AFS in Nederland voor meer informatie: tel. 0297 - 21 40 76, email: info@afs.nl, of via: www.afs.nl