Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer koopzondagen nadelig voor de middenstand van gemeente Veendam

Door op maandag, 10 juni, 2013 - 22:35

Tekst CDA/CU

ZONDAGSRUST - Het CDA en de CU willen voor de Veendammer winkeliers een sociaal leven. Zoals u wellicht weet is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het plan om gemeenten zelf te laten bepalen welke winkeltijden gehanteerd worden.
In de gemeente Veendam wil een meerderheid van de politieke partijen zondagopenstelling van alle winkels. Het is een agendapunt op de volgende raadsvergadering.
Koopzondagen zijn in het voordeel van grootwinkelbedrijven. Winkeliers hoeven wettelijk niet op zondag open, maar worden door de concurrentiestrijd gedwongen hierin mee te doen.
De supermarkten hebben een steeds breder assortiment met producten die eerder behoorden bij de zelfstandige winkeliers

Grote zaken kunnen zondagsopening gemakkelijker organiseren, al zal het winkelpersoneel ook de voorkeur geven aan een vrije zondag. De mens heeft de vrije zondag als een verworvenheid voor tijdbesteding met familie, vrienden voor sport en ontmoeting. Niet om met de kinderen zondags achter een winkelwagentje aan te lopen, al is dat ieders vrijheid.

De klant weet straks niet meer wanneer welke winkels open zijn. Uiteindelijk worden al die extra dure openingsuren door de consument betaald. De CU en het CDA weten dat veel winkeliers en consumenten behoefte hebben aan centraal geregelde winkeltijden. Door het gemeentebestuur georganiseerd na overleg met de winkeliers. We mogen het niet laten gebeuren dat de grootwinkelbedrijfketens, die landelijk in elke gemeente zijn gevestigd, de plaatselijke winkels "wegdrukken". De grootwinkelbedrijf directeur staat zondags niet zelf in de winkel.

Maandag 17 juni is de raadsvergadering 19.30 uur met dit onderwerp als agendapunt. Als u zich voor de vergadering aanmeldt, kan u hierover inspreken. Veel winkeliers en inwoners op publieke tribune heeft invloed op de besluitvorming.