Overslaan en naar de inhoud gaan

Harmonie ontmoet carillon

Door op maandag, 10 juni, 2013 - 16:52


SAMENSPE
L - Afgelopen zaterdag was het Open Torendag in de provincie en waren alle carillons te bezichtigen. Ook de deuren van de Grote Kerk in Veendam stonden wagenwijd open en was de 38 treden tellende toren te beklimmen tot in het speeldomein van de stadsbeiaardier Adolph Rots.

Uiteraard gaf de beiaardier tekst en uitleg over de werking van het in 2008 vernieuwde carillon. En was het niet alleen een unieke gelegenheid om de speelcabine te zien, maar ook om Adolph Rots de houten "stokken" en voetpedalen te zien bespelen. En het klokkenspel vlak boven de hoofden te horen.

En voor wie durfde kon ook het carillon zelf aanschouwen en was er tevens een mooi uitzicht op het centrum.

Ondertussen bracht in de Kerkstraat ook de harmonieorkesten van Voorwaarts en Winkler Prins een gezamenlijk optreden dat veel publieke belangstelling trok. Na het optreden trokken ze gezamenlijk op naar de Grote Kerk voor een harmonisch samenspel met het carillon.

Om dit te bewerkstelligen werd gebruik gemaakt van een beeld- en geluidsverbinding, vanwege de afstand tussen beiaardier en de harmonieorkesten. Het weer werkte geweldig mee en was er ook zittend op het grasveld te genieten van prachtig samenspel.

Meer info over het carillon kunt u vinden op de website van de Stichting Carillon Veendam.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum