Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoetermeers koor in Woon- en Zorgcentrum Huize St. Franciscus

Door op maandag, 3 juni, 2013 - 20:21

Door Paul Joosten

KOOR - Afgelopen weekend bezocht het Zoetermeers middenkoor "Spirit" Veendam, Zuidwending en Bourtange. Het koor bestaat al bijna een kwart eeuw en is niet zomaar een koor maar ook een hechte vriendenclub. Oud-lid Paul Joosten verhuisde vorig jaar vanuit Zoetermeer naar Zuidwending. Bij zijn afscheid nodigde hij het koor uit om voor het jaarlijkse kooruitstapje eens naar Veendam te gaan en er gelijk maar een heel weekend van te maken. Afgelopen weekend was het zo ver, maar daar was wel wat voorbereiding aan vooraf gegaan.

Optreden in Woon- en Zorgcentrum Huize St. Franciscus
Op zoek naar een leuke invulling vond Paul gemeenteraadslid Theo Mooijman van Veendam. Hij bleek belangeloos gaarne bereid om het koor in een stadswandeling kennis te laten maken met de mooiste plekjes van Veendam. Ook zocht en vond Theo een gelegenheid voor het koor om nog eens in de oude samenstelling op te treden. Het weekend begon zaterdag dus in Woon- en Zorgcentrum Huize St. Franciscus. Vanaf half 1 was daar gelegenheid voor een extra repetitie.

Om twee uur vulde de zaal zich met bewoners, familie en personeel. Anderhalf uur lang genoten zij van een sprankelend optreden met liederen uit het normale repertoire, maar ook veel voor de bewoners bekende liedjes zoals "Twee motten" (Dorus), "Op een mooie Pinksterdag" (Wim Sonneveld) en "Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder" (Ramses Shaffy). Ook werden enkele instrumentale intermezzi ten gehore gebracht met o.a. tweestemmig fluitspel door Paul en zijn opvolgster Jacqueline Berghuijs. Het applaus na afloop werd nog eens extra hard toen activiteitenbegeleidster Ineke Keizer de bewoners en bezoekers vertelde dat het koor gratis voor hen had opgetreden.

Stadswandeling met Theo Mooijman
Na een verfrissing voor het koor kon de stadswandeling nog binnen beginnen. Theo toonde het koor de kapel van het St. Franciscus en in de naastgelegen R.K. parochiekerk Maria ten Hemelopneming mochten dirigente Anna Duinker en pianist Theo van Hulst even samen het kerkorgel bespelen. Dat klonk zo mooi dat even overwogen werd om maar te blijven zingen en spelen. Het matige weer werd toch voor lief genomen en het gezelschap verplaatste zich naar het station. Theo Mooijman is vrijwilliger bij de S.T.A.R. en kon het koor dus ook daar binnen rondleiden. De wandeling werd vervolgd door o.a. Stolperlaan, Molenstreek, langs het Raadhuis en het Julianapark, over het Museumplein en terug via de Van Beresteijnstraat en de Stationsstraat. Om zes uur en inmiddels met stevige trek vertrok het koor naar Zuidwending waar de barbecue al klaar stond. De avond werd verder gevuld met lekkere hapjes, veel zingen en spelletjes. Na een korte nachtrust in een op zolder geïmproviseerde slaapzaal en een stevig ontbijt, werd het koorweekend zondag afgesloten met een bezoek aan het vestingstadje Bourtange.