Overslaan en naar de inhoud gaan

Opinie: Moorlag geeft ons les in democratie

Door op zaterdag, 1 juni, 2013 - 10:35

OPINIE - Maar wel zo dat ik er in ieder geval direct bij in slaap val. En dat is denk ik ook zijn bedoeling. Niet alleen ik, maar de rest moet ook verder slapen, want dan kan hij gewoon doorgaan met zijn plannen. Nu heeft hij de pech dat ik van zijn windmolenplannen slecht kan slapen. Nu al. En ze staan er nog niet eens. En dat moet ook niet gebeuren, en daarom ben ik samen met mijn dochters, vrienden en inmiddels veel meewerkende sympathisanten zoveel mogelijk mensen wakker aan het schudden, en ze bewust aan het maken van wat ze straks letterlijk en figuurlijk boven het hoofd hangt bij Meeden, Veendam en omstreken. Megamolens, hoger dan de Euromast, tientallen moeten er komen, en dat kan volgens Moorlag alleen daar! Langs de A7. Vier kilometer naar het noorden kan niet, en wel om de volgende reden: Dan zien de mensen uit Meerstad en de Blauwe stad de molens staan en dat kan absoluut niet. Want zij zijn heel andere mensen dan wij namelijk "De uitverkorenen"!?!

Er is nog een reden: er zijn zaken gedaan met de grondeigenaren in en rond Meeden en KDE, en dat kan volgens Moorlag niet meer teruggedraaid worden. Waarom niet? Kost dat geld? Zo gaat dat. Je doet eerst zaken, en dan druk je het vervolgens de bevolking door de strot. En dat door iemand die notabene bij een vakbond is begonnen, maar jammer genoeg ook dronken is geworden van de macht. Wat is hier weggegeven en waarom? Een paar dagen na mijn artikel is William Moorlag geïnterviewd door Radio Noord. Daar zegt hij dat mensen die binnen een straal van vijf kilometer van een windmolen komen te wonen een vergoeding moeten krijgen. Hoeveel zegt hij niet. Maar dat laat zich zo wel raden. Dat moet minder zijn dan de afkoopsom voor de landeigenaren en KDE. Hij denkt dat hij het volgende af kan kopen met geld: welzijn, vriendschap, gezondheid, uitzicht, en niet te vergeten de omgang met elkaar als boeren en burgers. Wel William, je hebt goed over ons gewaakt toen we sliepen. Je hebt dijken, wakers en slapers. Jij bent de dijk van de PVDA in Groningen. alleen gedraag je je niet zo. Evenals veel van je wakers; jullie zijn vergeten waar jullie als vertegenwoordiger voor zouden moeten staan en dat is het vertegenwoordigen van je kiezers. Er is in deze Provincie onder aanvoering van de PVDA gesmeten met geld. Samen met je voorganger Marc Calon die er naar mijn idee tussenuit geknepen is toen het te heet onder zijn voeten werd, en er allerlei projecten uit de grond gestamd werden zoals Blauwestad en Meerstad. Wat is daar gebeurd? Koop Tjuchem en de Provincie waren in het begin van de Blauwestad en Meerstad twee handen op één buik, maar het liep niet zoals ze gedacht hadden en er ontstond een conflict. Ze gingen (niet meer gelukkig) uit elkaar, en een paar jaar later toen beide projecten een flop bleken te zijn, ging het deksel een beetje van de "Meerstadput". Van de betrokken partijen en personen wenste Koop er niet meer op terug te komen en dacht Calon er vanaf te zijn met een verklaring bij een notaris. Koop Tjuchem zal wel tevreden zijn. Het lijkt mij geen partij die het er bij laat zitten als ze een recht hebben. En Calon.. die zit ook hoog en droog. Daar zijn ze goed in bij de PVDA. Na de politiek een vette baan. Voor Moorlag is dat ook al geregeld, die zit tot over zijn oren in Essent.

Heeft het hier mee te maken?? " KDE - Koop -duurzame energie". Zouden de belangen van de grondeigenaren belangrijker zijn voor Moorlag dan zijn eigen PvdA-achterban? Hij mag gaan uitleggen waarom!

Of stap anders uit de PvdA met je medestanders in de genoemde projecten, en begin samen met boer Calon en boer Bleeker, en van oorsprong boer Koop, een boerenpartij. Dan kun je het windorgel op je eigen manier bespelen en misleid je je kiezers niet.

Vanuit het prachtige Meeden,
Jan Hendriks

PS: er gaat niets boven Groningen. Maar er gaat ook niets boven Meeden en omstreken.