Overslaan en naar de inhoud gaan

Inline-toppers keuren in Veendam parcours KPN NK Marathon

Door op woensdag, 8 mei, 2013 - 16:16

'Het wordt spectaculair'

SKATEN - Ruim een maand voor bij het hertenkamp in het centrum van Veendam het eerste startschot klinkt voor het KPN NK Marathon Inline-skaten toonden de marathontoppers die donderdag het 806 meter lange parcours keurden zich enthousiast. "Het wordt spectaculair", laat Roelof Koops weten. De lokale favoriet uit Eexterveen, die tegenwoordig in Groningen woont, noemt het "een mooi, maar lastig rondje"

Ingmar Berga, drie jaar terug in Italië gekroond tot Europees kampioen op de marathon, houdt van klinkers en die kom je letterlijk tegen op het Veendamse rondje. Hoewel hij wegens een gekneusde rib, opgelopen tijdens een valpartij bij de KPN Inline Cup deze week in Emmeloord, niet de skates onderbond, verwacht Berga dat dit rondje "selectief" zal zijn. "Bob de Vries en ik zullen het met z'n tweeën tegen de rest moeten opnemen, waarbij ik veel tegenstand verwacht van Crispijn Ariens en Gary Hekman. Die kunnen goed uit de voeten op klinkers."

Ook disciplinemanager en veelvuldig inline-kampioen Arjan Smit kijkt uit naar zaterdag 8 juni. "Ik vind het NK Marathon het mooiste nationale inline-skate evenement van het jaar. Komt ook natuurlijk omdat die afstand mij ligt. Het belooft een mooie, maar zware wedstrijd te worden."
Het KPN NK Marathon Inline-skaten wordt georganiseerd door de Stichting Sportpromotie Veendam in samenwerking met de KNSB. Op het parcours rondom het Hertenkamp wordt op 8 juni in verschillende categorieën gereden Zo rijden de kadetten, junioren A en B jongens en meisjes afstanden van 10-20 km. Daarna is het de beurt aan de B en C licentiehouders en (waarschijnlijk) de Masters 40 en 50+, die 42 km afleggen. Tot slot komen de toppers aan de start en wel de dames en de heren A senioren, die ook beide 42 km rijden. Vorig jaar werd Koen Verweij bij de heren en Elma de Vries bij de dames kampioen.

Voor meer informatie en programma zie www.schaatsen.nl

Over inline-skaten
Inline-skaten is een groeiende sport in Nederland met 85 inline-skatebanen, vele competities en zo'n vijftig toertochten. Voor basisschoolleerlingen organiseert de KNSB de KPN Junior Schaatsclub skateclinics. De Nederlandse skaters behoren tot de wereldtop. Michel Mulder is wereldkampioen op de 500 meter; en de dames veroverden de wereldtitel bij de aflossingskoers.
Outdoor spektakel in Nederland:
KPN NK Baan | Almere | 31 mei t/m 2 juni
KPN NK Marathon | Veendam | 8 juni
KPN Open NK Inline-skaten | Hallum | 7 september
EK Inline-skaten | Almere | 28 juni t/m 6 juli