Overslaan en naar de inhoud gaan

Pennenvruchten van Jacob Kuipers

Door op dinsdag, 7 mei, 2013 - 19:00

Ik heb de afgelopen jaren veel interviews/verhalen afgenomen voor de site Parkstadveendam.nl. Het zijn weliswaar verslagen uit het verleden maar hopelijk niet minder mooi. Op Parkstadveendam wil ik jullie graag kennis laten maken met mijn pennenvruchten. Dit keer een interview uit 2008.

Jubilaresse Johanna Huisman: "Als deze club er niet was geweest, dan was ik niet, zoals ik nu ben."

50 jaar onafgebroken lid - vanaf de oprichtingsdatum - van de operettevereniging Veendam-Wildervank. Ik heb het dan over Johanna Huisman, die op 17-jarige leeftijd lid is geworden van de operetteverenging. En het was natuurlijk geen mooier moment voor Johanna om in het jubileumjaar van de vereniging, erelid te worden. De nieuwbakken voorzitter van ´de gouden keeltjes´ Eric ten Horn - hij heeft dit jaar het stokje overgenomen van Cobus Oosting - was dan ook in zijn nopjes dat hij Johanna bij hotel Parkzicht in het zonnetje mocht zetten. Daarbij kreeg ze als eerste het jubileumboek 50 jaar operettevereniging Veendam-Wildervank (OVW) en aansluitend een hele mooie zilveren kandelaar, met inscriptie. En uiteraard werd ze in de bloemetjes gezet. Daarmee is Johanna het vijfde erelid van de vereniging. Wil Henkemans, Truus Holthuis, Siefko van der Scheer en Paula van Kol gingen haar voor.

Koorlid Johan Bakker kwam ook nog even tentonele en sprak Johanna op humoristische wijze toe, dat zelfs enige lachsalvo´s niet van de lucht waren. De twee generatie genoten konden het niet laten om nog even over ´de goede oude tijd´ te praten. Waarop Johan er direct een oneliner uitgooide. "Je moest vroeger eerst zingen, voordat je bij het koor mocht". Waarop de zaal in lachen uitbarstte. Daarna sprak de jubilaresse enige woorden. Ze zei ondermeer dat de operette haar lust en haar leven was."Als deze club er niet was geweest, dan was ik niet zo, als ik nu ben." Johanna Huisman heeft vele rollen gespeeld, zowel als soliste als koorlid. Daarnaast is ze ook nog vrijwilligster voor de club en is altijd in de weer voor de vereniging.

De operettevereniging timmert in haar jubileumjaar stevig aan de weg en wie denkt dat de operette alleen voor oude knarren is, heeft het mis. Ook het jeugdig elan weet de weg te vinden naar de operettevereniging. Zo zijn er een aantal leden van rond de 20 jaar er bij gekomen en jong en oud marcheert geweldig en gaan uiteraard door ´één deur´ Mochten er dus nog meer jongelui zich aandienen, dan staat de deur wijd open voor de youngsters. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Operette is er voor iedereen. Integenstelling tot een opera is het niet zwaar beladen. Het is vaak heel frivool en luchtig en het draait altijd uit op een vrolijk eind. Het is dus toneel met prachtige zang. Ook voor mensen die zeggen ´ik wil dat gejouwster nait heuren´ In juist voor deze groepering is het een goed teken om eens een keer te komen kijken. En dat kan al op 9 januari 2009 bij de nieuwjaarsconcert ´De beste wensen voor 2009` En op 27, 28 en 29 maart 2009 wordt in cultuurcentrum van Beresteyn de uitvoering Die Csàrdasà Furstin´ gehouden.

Dus mensen 'Die Csàrdasà Furstin' wordt een geweldige operette, met alles erop en er aan. Men mag het niet missen.