Oud Veendam

Centrum, deel 4Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Een onderdeel van het uitbreidingsplan in het begin van de vorige eeuw bestond uit de bouw van een wijk met arbeiderswoningen. De Nieuwstraat was een van de straten in deze wijk en vormde de verbinding tussen het A.G.W. Plein en de Nieuwe-laan. De woningen zijn allen vervangen door nieuwbouw.

Hier ziet u een prachtige opname van het Margretha Hardenbergplein dat via het kleine poortje in verbinding stond met de Leliestraat.

Hier een foto uit 1927 van het A.G.W. Plein. Het plein was een kruispunt van vier straten te weten de Adderstraat, de Nieuwstraat, de A.G.W. straat en de Leliestraat.

Hier een iets jongere foto van het plein. De complete wijk is rond 1985 afgebroken en vervangen door nieuwbouw waarbij ook het voormalige fabrieksterrein van Ten Horn werd betrokken. De charme van weleer is helaas verdwenen.

De AE straat aan het begin van de jaren dertig. Het vormt de verbinding tussen de A.G. Swartstraat en de AE kade. De kerk behoorde toe aan de Vrij Evangelische gemeente. Deze kerk werd gesticht na de scheuring in 1924 in de gemeente die eerst aan het Bov. Oosterdiep was gevestigd. In 1952 is men weer bij elkaar gekomen en werd de kerk aan het Bov. Wester-diep afgebroken. Deze kerk op de foto werd door de brand in 1971 volledig verwoest en door nieuwbouw vervangen