Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Golfdag golfclub De Compagnie in teken van het 25ste jubileumjaar

Door op woensdag, 17 april, 2013 - 22:38

JUBILEUMJAAR - Dit jaar staat Golfclub De Compagnie met diverse 'golf events' in het teken van het 25ste jubileumjaar. Aanstaande zaterdag wordt er een open golfdag gehouden waar belangstellenden welkom zijn om kennis te maken met deze sport.

Op 5 april werd het 25 jarige jubileum gevierd met de uitreiking van het jubileumboek 'Met een goede drive' aan de oud-burgemeester Rudi Boekhoven. De schrijver Ive Krikke liet het overhandigen door de bijna jongste clublid, de negenjarige Jasper. Na de overhandiging was er voor de schrijver en oud-voorzitter van het eerste uur ook een mooi cadeau. Van de huidige voorzitter Edzko Smid mocht hij diens eerste golfstick in ontvangst nemen, waarvan het slaggedeelte grotendeels van hout is vervaardigd.

 

Onstaansgeschiedenis
We nemen een kleine greep uit de geschiedenis van de golfclub. Eind jaren 80 dacht Aize Tolsma, de regiomanager van de Grondmij, hardop na over de aanleg van een golfcourse in Veendam. Burgemeester Rudi Boekhoven was meteen enthousiast en Tolsma kreeg in de planuitwerking ondersteuning van advocaat Robert Knook, bankdirecteur Karst de Jonge en van Gerard de Munnik, eigenaar van een hoveniersbedrijf.

De haalbaarheid van een golfbanencomplex bleek reëel, maar besloten werd te starten met negen holes. Hiervoor had de gemeente Veendam een terrein van circa 40 hectare beschikbaar achter de sportvelden aan de Langeleegte. Daar bestond tevens de mogelijkheid om later een uitbreiding met nog eens 9 holes te realiseren.

Voorlopige voorzieningen
Na een eerste voorlichtingsavond op 29 september 1988 lag er een lijst met 50 namen van potentiële leden. Tijdens de oprichtingsvergadering van De Compagnie op 15 december bleek de belangstelling alweer wat groter te zijn. Tot eerste voorzitter van de club werd Ive Krikke benoemd.

De plek waar nu hole 4 is gesitueerd deed in de jaren 80 dienst als rugbyveld. Dit veld vormde in 1988 de voorlopige driving range van de club. Een schaftkeet van de Grontmij, het bedrijf dat de directie voerde over de aanleg van de baan, fungeerde als clubhuis. Toenmalige wethouder van Sportzaken Anne Oldenburg (tweede van links op de foto) van stichtingsbestuurder Karst de Jonge op locatie uitleg over de aanleg van de baan.

Negen holes
In de zomer van 1989 kon de eerste spade de grond ingaan voor de eerste negen holes. De eer was op dat moment aan de zojuist in Veendam benoemde burgemeester Hayo Apotheker. Ruim een jaar later kon De Compagnie de baan in gebruik nemen. Met de aanleg is een bedrag gemoeid geweest van 1,6 miljoen gulden.

Vier jaar later werd door de Nederlandse Golf Federatie de B-status verleend aan de baan in Veendam, waarmee de club een volwaardig lid van de NGF is geworden. In 1997 kreeg De Compagnie na een uitgebreide inspectie uiteindelijk de A-status.

Ledenstop
De club telde in het jaar 2000 650 leden en voert zij noodgedwongen een ledenstop in. Meer golfers toelaten op de 9 holes was niet verantwoord. Om de drukte het hoofd te bieden werden in de nabijheid van de baan vijf par 3-holes aangelegd.

De aanleg van de tweede negen holes, waarmee een volwaardige 18 holes golfbaan in de Parkstad tot stand kwam, werd actueel in 1998. Er werd een haalbaarheidscommissie in het leven geroepen. Maar wegens diverse vertragingen en tegenslagen kon de zo vurig gewenste uitbreiding pas in 2005 gerealiseerd worden.

De uitbreiding van de baan betekende ook dat een herpositionering van het clubhuis ter sprake kwam. Deze kreeg een centralere plek ten opzichte van de course nieuwe stijl. Op 10 mei 2007 vond de opening van het nieuwe clubhuis plaats, met als pachter Jan Venema.

Ledenwerving
In de beginjaren was het een meer dan forse opgave voor De Compagnie om leden te werven, wat bij tijd en wijle ook financiële spanningen opleverde. Gelukkig trok eind jaren '90 de interesse flink aan. Zo noteerde De Compagnie in 1999 liefst 125 nieuwelingen. In 2001 zit de club op 650 leden.

Communicatie en PR hebben bij De Compagnie van meet af aan een belangrijke rol gespeeld. Vrij snel na de oprichting zag het verenigingsblad, ‘Neary' het licht. Anno 2013 verschijnt het fullcolour magazine vijfmaal per jaar. De website van de club kwam in 2002 online.

Gevarieerd clubleven
De Compagnie kent door de jaren heen een rijk en gevarieerd clubleven, waarbij ook plaats is voor een jeugdafdeling. Het sportieve aspect van de golfsport wordt maar al te graag gecombineerd met sfeer, gezelligheid en aangenaam verpozen. De club organiseert jaarlijks diverse evenementen en toernooien.

De Compagnie biedt ook het bedrijfsleven een interessant podium, waarbij het zakelijk netwerken en de golfbeoefening hand in hand gaan. In dit jubileumjaar zijn 100 bedrijven actief binnen De Compagnie.

Golftalent
De club heeft een toptalentje voorgebracht in de persoon van Marrit Harryvan. Zij werd vorig jaar bij de meiden tot en met 15 jaar als 14 jarige NK kampioen strokeplay. Momenteel is ze ingedeeld bij Jong Oranje en heeft ze de ambitie playing professional te worden. Marrit komt nu uit voor de Noord Nederlandse Golf&Country Club.

In haar jubileumjaar vaardigt de club het record aantal van 18 teams uit in verschillende klassen. Dat houdt in dat maar liefst 136 leden meespelen in de officiële NGF-competitie.

Open Golfdag
Tijdens de Open Golfd is er de gelegenheid om onder begeleiding een balletje te slaan en kan er 'geput' worden. Waarbij aandacht aan de techniek wordt gegeven. De open dag vangt om 10.00 uur aan.


Fotoalbums
Golfclub - eigen foto's
Persconferentie
Jubileumboek