Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland in Groningse ogen in De Synagoge

Door op zaterdag, 6 april, 2013 - 07:02

Expositie synagoge Groningen in Ruslandjaar 2013

GRONINGEN
- In de synagoge in Groningen is t/m 5 mei a.s. een expositie te zien met werk van kunstenaars uit St. Petersburg en Groningen. De expositie is georganiseerd in samenwerking met de Groningse kunstenaarsvereniging Artcetera en haar Russische tegenhanger Nepokorennie in het kader van het Ruslandjaar 2013.

Artcetera bestaat als Kunstinitiatief uit een bijzonder achttal vrouwen:
Sietske Bosma, Dettha Erasmus, Ans van Genderen, Anja Knoopers, Alice Koopmans, Anja Nutters, Gea Smidt en Maria Visser 
Bij een aantal speelt het beroep, dat ze al hadden vóór de studie, een grote rol in de Kunst die ze nu maken. Dit maakt hun werk bijzonder, gelaagd en gerijpt. Veel zijn nu ook nog in hun oude professie werkzaam. Deze vrouwen zaten bij elkaar in het zelfde jaar van de academie Minerva, afdeling autonoom en studeerden in 2007 af.
De Kunst die zij maken is vooral 2 dimensionaal: schilderijen en grafiek voeren de boventoon, behalve in het werk van Gea Smidt en Anja Nutters. Zij voelden de behoefte om contact met elkaar te houden, elkaar feedback en ideeën te geven, een stimulans te zijn voor elkaar én als groep presentaties naar buiten te brengen.
Hun doel is o.a. nationaal en internationaal structuren te laten zien in verschillende facetten van de samenlevingen en daarbij een brug te slaan tussen publiek en Kunst.

Dit resulteerde in een aantal projecten waarbij het komend evenement: ‘From Sint-Petersburg with Love, Blik op Oost Blik op West' een zeer belangrijke is. Ondanks het spreekwoordelijke "Bloed, zweet en tranen" heeft men toch voor een liefdevolle titel met een knipoog gekozen. Drie jaren van - moeizame - voorbereiding gingen vooraf aan de presentatie in maart a.s. in Groningen. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Synagoge zijn de locaties waar dit zal plaatsvinden tezamen met de Kunst van -eveneens acht - Russische collegae uit Sint-Petersburg. Deze expositie is te zien in het kader van het
bilaterale Nederland- Ruslandjaar 2013.

Het begon met het toeval dat hun portfolio onder ogen kwam van Hans van Koningsbrugge, bijzonder hoogleraar Geschiedenis en Politiek van Rusland. Deze zag direct artistieke mogelijkheden in Rusland. Sindsdien is er door Artcetera een vijftal reizen ondernomen naar Sint-Petersburg zowel op het persoonlijke als culturele vlak. De kunstenaars deden hier hun ideeën en inspiratie op voor nieuwe werken en thematiek.
Dat is duidelijk te zien in hun N.R.-presentatie. Ook legden ze contact met hun Russische evenknie Nepokorennie, een groep kunstenaars, waarbij de klassieke scholing nog duidelijk een vakopleiding is, maar ook heeft daar het conceptuele denken zijn intrede gedaan.
De deelnemende kunstenaars uit noord Nederland werken allen vanuit een concept/thema. Voorbeelden hiervan zijn o.a. macht, milieu/natuur, toeval als bepalende factor, patronen, dans/beweging, kinderen, families, waarnemen: doen en denken. Zij laten zowel hun inspiratie vanuit Nederland alsook vanuit Rusland zien in dezelfde thematiek!
De presentatie (wellicht in gewijzigde vorm) zal ook in Rusland worden getoond, door dezelfde 16 kunstenaars: in het najaar van 2013 in het Erarta museum voor moderne kunst te Sint-Petersburg. Dit is het juiste podium voor dit project. Want het is het grootste museum voor moderne kunst in Rusland, dat niet in handen is van de staat. Het heeft als doelstelling het verzamelen, exposeren en populariseren van het werk van hedendaagse kunstenaars.

From St. Petersburg with Love
T/m 5 mei 2013
Openingstijden: wo, do, vr en zo, 13-17 uur.
Adres: Synagoge, Folkingestraat 60, Groningen

www.synagogegroningen.nl