Oud Veendam

Centrum, deel 1Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


De van Beresteinstraat aan het begin van de jaren veertig. Deze straat vormt een denkbeeldige as tussen het station en de voormalige Mulo. De straat is destijds aangelegd als onderdeel van een stratenplan dat in het begin van de vorige eeuw werd uitgevoerd.

Op deze foto de prachtige fontein die aan Veendam werd geschonken door de toenmalige burgemeester Wilkens. Het was een gedenkteken ter gelegenheid van de aansluiting op het waterleidingnet. De fontein is in de jaren zestig verplaatst omdat het in de weg stond. Het werd geplaatst aan de vijver gelegen aan de AE Kade. Inmiddels is de fontein in het kader van de aanpak van het centrumgebied terug geplaatst op de oude plek waar het een prominente plaats inneemt.

Hier een foto van het hertenkamp en de achterliggende Mulo. Het is uniek dat een plaats als Veendam een groene oase zoals de hertenkamp en omgeving bezit en er zou ook geen discussie moeten plaatsvinden over het voortbestaan ervan. Ook het hertenkamp was een onderdeel van het stratenplan en werd aangelegd op het voormalige gebied dat behoorde tot het buiten Veenlust. De foto toont de situatie rond 1925.

Hier een foto van het prachtige monumentale gebouw dat eens de Mulo en later de Mavo herbergde. Het geheel vormt een harmonieus geheel met de voorliggende hertenkamp. Het gebouw werd gebouwd in 1915. De foto dateert van vlak na de oplevering en er staan aan weerszijden nog geen huizen. Het is nu in gebruik als streekschool.

Het Hertenkamp. Voor vele Veendammers een klein groen paradijsje in de hectische wereld van het jachtige autoverkeer. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen te vinden zijn die er het liefst een parkeerplaats zouden aanleggen.. Men zou blij moeten zijn dat het in deze tijd nog mogelijk is dat er zo'n plekje in het centrum bestaat en dat het niet aan economische belangen is opgeofferd. Het zou een schande zijn als er naast het voormalige sportpark, het Julianapark ook het laatste stukje opgeofferd zou worden aan het blik. Afblijven dus.

Vanaf hier een blik op de Hertenkampstraat en de achterliggende Mulo. De huizen en Mulo zijn allen in dezelfde stijl gebouwd en vormen een samenhangend geheel dat niet los kan worden gezien. Het geheel zou dan ook in zijn geheel bewaard moeten blijven voor het nageslacht.