Regio

Nieuwe exposities in het Refaja ZiekenhuisREGIO - Van 1 april tot 30 juni as. is in de hal van het ziekenhuis een expositie te zien van het werk van Henk van Klinken uit Stadskanaal.
Henk van Klinken is na een periode van afnemende gezondheid in januari 2013 overleden.
Naast beeldend kunstenaar was Henk docent teken- en schildertechnieken in Stadskanaal.
Hij was autodidact, creatief en had een ongeëvenaarde fantasie. In zijn schilderwerk werd hij geïnspireerd door Dali en Tolkien. Zijn stijl van werken varieert van realistisch, surrealistisch tot metarealistisch.
Henk is een aantal jaren lid geweest van de kunstcommissie van het Refaja ziekenhuis en het was zijn wens om nog eens in het Refaja te exposeren.
Helaas heeft Henk de expositie zelf niet meer mogen meemaken maar in overleg met de familie is het toch mogelijk geworden om in de geplande periode een overzichtstentoonstelling van zijn werk in te richten.

In de polikliniek is werk te zien van Marijke Koster en Henny Verbeek.
Marijke Koster volgde tijdens haar middelbare schooltijd een vooropleiding aan de Academie Minerva te Groningen en ze kwam tot de conclusie dat ze door wilde gaan met kunst en vormgeving. Haar nieuwste werken zijn Groninger landschappen die met de hand zijn geschilderd, dus geheel zonder kwast. Deze werden afgelopen maart geëxposeerd in RichMix, Londen en hangen nu hier in het Refaja. In 2010 behaalde Marijke Koster haar Bachelor in de Communicatie Vormgeving met specialisatie illustratie aan Academie Minerva te Groningen. Hoewel ze in aanmerking kwam voor een Master aan het Frank Mohr Instituut, ging ze aan de slag bij Royal Goedewaagen te Nieuw Buinen als huisontwerpster. Naast haar werk als keramiek ontwerpster startte ze als zelfstandig kunstenaar een atelier in de Turfcentrale Veendam onder de naam Studio Marijke Koster. In de Turfcentrale is ze ook docent acryl schilderen. Haar werk was ook te zien bij Tuin & Kunst 2013 en de Leeraner Salon 2013.

Henny Verbeek is geboren in Enschede. Na de middelbare school volgde zij een paar jaar de AKI te Enschede waar zij o.a. les heeft gehad van Disberg, Ebeling Koning en Johan Haanstra. Na enige jaren Amsterdam keerde ze terug naar Enschede. Ze heeft een gemêleerd scala aan onderwerpen en laat zich vooral inspireren door de natuur. Kleuren en geuren hebben een grote invloed op haar werk. Ook laat ze zich leiden door het Japanse lakwerk. Olieverf is voor haar het eerlijkste materiaal om mee te werken. Naast haar liefde voor het tekenen en schilderen ging ze zich ook intensief bezighouden met acteren. Ze speelde mee in tv-series, eindexamenfilms en gaf les aan amateurs en trainingen in sociale vaardigheden aan oa. de Politieschool in Lochem. Na vijftien jaar trainingen gegeven te hebben, heeft ze het tekenen en schilderen weer opgepakt. Ze maakte illustraties voor een kinderboek en ontwierp logo´s en de trouwkaart voor één van haar kinderen. Voor haar is schilderen: kijken en voelen met je hart en dat op doek vastleggen.

U bent van harte uitgenodigd om deze exposities te bezoeken t/m 30 juni 2013.