Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-jeugdsecretaris Roel Duitsch van v.v. Widervank wordt 80 jaar

Door op maandag, 25 maart, 2013 - 22:18


Wildervank D1 in Olsberg. Achterste rij, uiterst links Duitsch

Tekst Jacob Kuipers

JARIG - De heer Roel Duitsch wordt dinsdag 26 maart 80 jaar. Ik heb hem nog even gebeld voor een interview maar hij vertelde me dat hij lichamelijk nog niet in orde is. Toch probeer in het kort nog even zijn activiteiten bij Wildervank te schetsen. En dat is niet mis. Vooropgesteld Roel oogde zolang ik hem ken -van 1980 tot nu- vrij jeugdig. Ja, wat wil je als je bijna elke dag voor de club in touw bent dan gaan de levensjaren er gevoelsmatig niet op vooruit. Roel en de jeugd was een twee-èènheid. Samen met zijn dochter Patricia bezocht hij jarenlang de club en op toernooien waren vader en dochter ook aanwezig.

Twee dagen na zijn zestigste verjaardag werd Roel door zijn voetbalkameraden nog even in het zonnetje gezet.

Roel Duitsch wist afgelopen zondagmorgen even niet meer waar hij het had. De jeugdsecretaris van de voetbalvereniging Wildervank zou traditioneel aan zijn halve wedstrijd in de veteranen van de roodwitten beginnen en ineens stond hij in het middelpunt van de belangstelling. Twee dagen na zijn zestigste verjaardag werd Duitsch nog even in het zonnetje gezet door de veteranen van Wildervank. Elftalleider Elzo Meijer sprak lovende woorden en verraste de voormalige GRC'er met een Grunniger kouke. Die moest hij om zijn arm binden. "Vroeger op school kreeg je een plakje keek op je arm mee maar bij Wildervank gooien ze er meteen een hele koek tegen aan", zegt Duitsch lachend.

Ook de tegenstander had een verrassing in petto. De veteranen van SC Stadskanaal verrasten Duitsch met een pluchen beer. "Omdat je zo'n beer van een kerel bent", zei een Stadskanaalster. "Ik geef eerlijk toe dat ik het wel even moeilijk mee had", bekent Duitsch. Het idee dat beide ploegen aan me dachten streelden me. Dat verwacht je vandaag de dag niet meer. Het werk dat ik voor Wildervank doe als jeugdleider en jeugdsecretaris plus het organiseren van toernooien voor de veteranen beschouw ik als een hobby.

"Als je jarig bent geef je een rondje in de kantine en dan is het weer voor bij. Je vraagt je dan alleen af waar de jaren blijven. Ik zie me nog in militaire dienst gaan. Alsof het gisteren was". Volgens elftalleider Meijer is Roel sinds zijn komst in 1981 altijd rechter spits geweest. "En hij is nog goed fanatiek. Hij wil elke bal hebben". Bovenstaande woorden waren dus van 20 jaar geleden toen Roel Duitsch 60 jaar is geworden.

En nu zijn we weer 20 jaar verder en Roel wordt dinsdag 26 maart 80 jaar. Allereerst willen we Roel Duitsch feliciteren met zijn 80ste verjaardag en hopen dat er nog vele jaren volgen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd - al heeft hij wel een grijs haartje meer gekregen - oogt hij altijd vrij jeugdig. Maar wat wil je als je leven lang tussen de jeugd hebt gebivakkeerd.

Ik herinner me nog de uitstapjes naar Duitsland. Dat was ondermeer in Olsberg (1987 in Duitsland). Samen met Henk en Hilda van der Vlag en Be Hamminga met zijn vrouw. En natuurlijk Henk Perdok. Bij het kampioenschap van Wildervank (zon) en 1987. Veelvuldig stond hij langs de lijn om de boys aan te moedigen. Ook op de A1- en D1-toernooi in Durning (Duitsland) waren Roel en Patricia er bij.

Roel was van alle markten thuis. Niet alleen het sportieve gedeelte maar hij stak ook zijn handen uit de mouwen bij de aanleg van de radiokamer. Het schoonmaken van de kantine en de kleedkamers , niks was Roel teveel. En misschien heb ik nog wel een heleboel andere activiteiten vergeten.


De B-junioren in Olsberg, achterste rij, uiterst links Duitsch