Overslaan en naar de inhoud gaan

Rode Kruis helpt de kansarmen van Veendam Jaarlijks 20.000 euro te besteden uit een legaat

Door op zaterdag, 23 maart, 2013 - 09:33

LEGAAT - De afdeling "De Oude Veenkoloniën" heeft 65 vrijwilligers, die voor Noodhulp en Sociale Hulp worden ingezet. De afdeling Noodhulp wordt ingezet bij rampen en ongevallen om slachtoffers te helpen. De vrijwilligers van Sociale Hulp zetten zich onder andere in om de eenzaamheid van de mensen te verminderen door hen te bezoeken en proberen de zelfredzaamheid van zieken en gehandicapten te versterken. Verder worden de vrijwilligers van Noodhulp ingezet bij Evenementen. Zij doen daarbij EHBO diensten.

Recentelijk heeft een inwoner van Veendam, die liever niet bij naam genoemd wil worden, de afdeling "De Oude Veenkoloniën" een legaat geschonken. Het legaat is bedoeld voor kansarme mensen in Veendam. U moet dan denken aan ouderen, gehandicapten en sociaal zwakkeren in de breedste zin van het woord. De hoogte van het bedrag wil de voorzitter Dirk Ruiter niet bekend maken, meer het gaat om een aanzienlijk bedrag. Jaarlijks wil de afdeling € 20.000 besteden aan kansarmen uit de gemeente Veendam en willen zo proberen de zelfredzaamheid van die groep te vergroten", aldus de penningmeester de heer W. H. Dethmers.

Het globale bestedingsplan is recentelijk in de ledenvergadering besproken conform de richtlijnen, ingevolge de statuten en reglementen van het Rode Kruis. In het bestedingsplan staan een aantal zaken, die volgens het Rode Kruis ten goede komen van de kansarmen. Het bestuur heeft in overleg met de aanwezige leden op 21 maart jl besloten om in 2013 met de volgende projecten een start te gaan maken; Jaarlijks mensen op vakantie sturen naar door het Rode Kruis geëxploiteerde hotels en naar het  vakantieschip de Henri Dunant. Toertrips voor bejaarden en gehandicapten. Jaarlijks voor 6.500 km aan Sociaal vervoer te gaan inkopen. Aanschaf voedselpakketen ten behoeve van de voedselbank. Ondersteuning sociaal zwakkeren met computers en ondersteuning met warme maaltijden. Een aantal projecten zal worden besproken en uitgevoerd in nauw overleg en samenwerking met de Sociale Dienst van Veendam. Verder zullen de projecten aan bepaalde criteria moeten voldoen, voordat ze in uitvoering worden genomen.

Het Rode Kruis verstrekt geen geld aan de hiervoor genoemde projecten, maar doet dit door schenking van goederen en inzet van vrijwilligers. Het kan en mag niet zo zijn dat de ene hulporganisatie de ander subsidieert. De insteek is om de noden van de kansarmen te ledigen. Het Rode Kruis helpt niet alleen internationaal maar ook nationaal en op afdelingsniveau. Gezien de huidige recessie kan het Rode Kruis in dit geval, door dit legaat, kansarmen van Veendam helpen. Het bestedingsplan is inmiddels afgestemd met het verenigingskantoor in Den Haag en vallen binnen de landelijke doelstellingen en strategische prioriteiten van het Rode Kruis, namelijk het versterken en ondersteunen van de zelfredzaamheid.
"Je kunt het zien in het licht van de armoedebestrijding. Nu de overheid een stapje terugdoet is dit een redelijk alternatief voor de inwoners van Veendam", aldus de voorzitter Dirk Ruiter van De Oude Veenkolonien.