Overslaan en naar de inhoud gaan

Science en pluslessen op Winkler Prins Nieuw vak voor jonge onderzoekers

Door op donderdag, 14 maart, 2013 - 13:18

WINKLER PRINS - Brugklassers van havo en vwo op Winkler Prins Veendam volgen dit schooljaar voor het eerst het vak Science. Leerlingen leren stapsgewijs op wetenschappelijke wijze onderzoek competentieste ontwikkelen zoals het opstellen van onderzoeksvragen en hypotheses, het ontwerpen en uitvoeren van een onderzoek, het verkrijgen en presenteren van resultaten, het testen van hypotheses en het trekken van conclusies.

Science heeft raakvlakken met de bètavakken biologie, natuur- en scheikunde en techniek. Het vak Science wordt náást de afzonderlijke vakken gegeven en heeft een vakoverstijgend en verdiepend karakter. De ervaring tot nu toe met het vak Science is zeer positief en de school heeft besloten het vak ook door te zetten in het tweede brugjaar. Daarbij wordt opnieuw de focus gelegd op onderzoek competenties Deze zullen de leerlingenlater goed van paskomen bij het opstellen van het profielwerkstuk.

Geo-coaching of Faalangstreductietraining volgen?
Het kan allemaal op Winkler Prins. De school geeft meer dan alleen de gewone lessen. Alle brugklassers volgen ook pluslessen.Ze kunnen kiezen uit:
• Hulplessen:in deze lessen is er extra hulp voor een vak waar de leerling moeite mee heeft, bijvoorbeeld met wiskunde, Nederlands, Engels, Duits, Frans, rekenen of remediale hulp. De hulples kan ook individuele vragen beantwoorden.
• Extra lessen: in deze lessen biedt Winkler Prins in principe alles aan mits daarvoor voldoende belangstelling is. De inhoud van de lessen kan te maken hebben met een bepaald vak, maar er kunnen ook niet vakgebonden lessen worden gevolgd, zoals Chinees, lessen in geluk, sport, social media, muziek, blazersklas, drama, geo-caching, koken, elektronica, naaien, enzovoort.
• Trainingenlessen:In de trainingslessen is er vooral aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen, zoals bijRots en water, waarin ze leren beter voor zichzelf op te komen. Of bijvoorbeeld Sociale vaardigheidstraining, waardoor ze beter leren om te gaan met andere mensen. Ook kunnen leerlingen kiezen voor Faalangstreductietraining, waardoor het zelfvertrouwen groter wordt.

De brugklassers volgen met veel interesse en plezier de science en pluslessen.