Oud Veendam

Beneden Oosterdiep, deel 4Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Een foto genomen aan de noordzijde van de Jacob Bruggemalaan. Het pand op de hoek is door een brand vernield en is inmiddels net als het naastgelegen pand verdwenen. Deze foto dateert uit de beginjaren vijftig. De woningen staan er nog net zo alleen het diep is verdwenen en vervangen door asfalt.

Een werkelijk unieke foto van de Veendammer Cartonnagefabriek uit 1926. Helaas is het mooie gebouw onherkenbaar verbouwd. In de voormalige fabriekshallen treft men nu een winkelcentrum aan.

Deze foto is iets noordelijker genomen en men bevindt zich tegenover het huidige winkelcentrum. Via deze brug was het mogelijk om bij de aardappelmeelfabriek van van Linge te komen. Het hoge gebouw was de voormalige cartonnagefabriek.

De eerste vier huizen op deze foto zijn allen verdwenen en vormen nu de doorbraak van de Voormolenstraat, drie woningen en een garagebedrijf. Een bekende zaak die hier gevestigd was, was de coöperatieve bakkerij ‘de Dageraad'

Op de foto links ziet men het toenmalige kantoor van de firma van Linge in de tijd dat het kantoor zich nog aan de wegzijde bevond. Later is het kantoor naar de overzijde verplaatst. De foto dateert uit 1909.

Deze twee schippershuizen die eens op de hoek stonden bij de voormalige fabriek van Van Linge stonden, vormden eens een prachtig voorbeeld van hoe eens de bebouwing langs het diep eruit moet hebben gezien. Helaas heeft men het nodig gevonden om deze woningen te slopen. Men heeft met de vrijkomende materialen weer een woning gemaakt en deze opgebouwd nabij het Borgerspark. Het was beter geweest ze te laten staan.