Oud Veendam

Beneden Oosterdiep, deel 3Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Een unieke foto van de wereldberoemde fabriek van Ten Horn. Over de gehele wereld treft men de beroemde stoomketels aan van deze Veendammer machinefabriek. De ketels treft men ook nu nog overal maar de fabriek zal men tevergeefs zoeken daar deze jammerlijk genoeg failliet ging en werd afgebroken. Op het vroegere terrein werden woningen gebouwd.

We bevinden ons nu ter hoogte van de Havenstraat. Het zijkanaal rechts gaf toegang tot het spoordok. Hierdoor was het mogelijk om goederen vanaf de trein verder per schip te vervoeren of net andersom. Op het terrein achter deze woningen werd de nieuwbouwwijk Havenbuurt gebouwd. Een foto uit 1953

Deze foto is iets verder genomen dan de vorige. Deze foto toont dat de voormalige schuur die afgebroken is van oorsprong een boerderij was. Direct naast de boerderij stond de bekende leerlooierij van Hoetjer waar ondermeer drijfriemen voor machines werden gemaakt.

De winkel aan linker zijde was eens de slagerij van de fam. Schoenmaker. We bevinden ons bijna ter hoogte van de huidige Jacob Bruggemalaan. Het hoge pand is een goed oriëntatie punt, het betreft hier de voormalige woning van de fam. van Linge.

Hier een mooie overzichtsfoto van de ingang van de Jacob Bruggemalaan vanaf het Ben. Oosterdiep. Op de hoek de drogisterij van de fam. Eekhof die zich hier nog steeds bevindt. Boven de winkeldeur ziet men de bekende gaper. Een foto uit de begin jaren vijftig.