Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind van 23 februari

Door op zaterdag, 23 februari, 2013 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Er is momenteel nogal wat aan de hand in de gemeente Veendam, maar dat is niet terug te vinden op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van aanstaande maandag.

Er wordt bijvoorbeeld in die vergadering niet gesproken over het voornemen van de centrale overheid om scholen met minder dan 100 leerlingen te gaan sluiten. Op zich is dat begrijpelijk, want de gemeenteraad heeft geen invloed op een dergelijk besluit, maar de daarin vertegenwoordigende partijen en groeperingen zullen naar mijn mening wel van mening zijn, dat er natuurlijk wel een minimumgrens ten aanzien van het aantal leerlingen dient te zijn, maar dat dit nooit zo mag worden toegepast als dat zou betekenen, dat bijvoorbeeld de school in Borgercompagnie zou moeten sluiten. Het kwaliteitsaspect zou dan geen enkele rol spelen en dat is een slechte zaak.

Er spelen op dit moment nogal wat zaken, die betrekking hebben op de winning van zout en aardgas onder de bodem van onze gemeente. Er is nu al sprake van bodemdaling als gevolg van de magnesiumzout winning door Magnesia en daar komt binnen niet al te lange tijd de gaswinning door de NAM bij.

Het is op dit moment niet bekend of die komende gaswinning aanleiding zal zijn voor een bodemdaling en zeker niet of dat in combinatie met de zoutwinning ook tot bijzondere problemen zal kunnen gaan leiden. Vast staat in elk geval wel, dat veel inwoners van de gemeente Veendam niet gerust zijn op die komende ontwikkeling en dat realiseren zich natuur.lijk ook de gemeentebestuurders.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van aanstaande maandag staat deze zaak niet op de agenda, maar wij mogen toch wel aannemen, dat zij zich ook van de situatie bewust zijn en zich bezig zullen houden met de mogelijk te nemen maatregelen als in de toekomst de zaken zich in ongunstige zin ontwikkelen.

Dan is er nog de problematiek rond het uitdiepen van het Langebosmeer. Er is een hoorzitting over geweest waar bleek dat er veel bezwaren waren tegen het enkel meters dieper maken en waar als reden werd aangegeven dat het project te maken had met het bestrijden van blauw-alg.

Recent is bekend gemaakt, dat het project vooralsnog is afgeblazen, omdat het zand niet tegen een prijs kon worden verkocht die voor de gemeente hoog genoeg was. Daarbij is toen ook aangegeven, dat het de bedoeling is om op een later moment de informatie aan gemeenteraad en inwoners op een betere manier zal gaan geschieden.

Het gaat hier om een erg ingewikkelde zaak, die op een later tijdstip in een vergadering van de commissie VROM van de gemeenteraad aan de orde zal gaan komen.

Waar de gemeenteraad wel over gaat praten is het voorstel om voor de vergaderingen van de raad in het vervolg digitaal te gaan vergaderen. Dat betekent, dat de computer bij de informatieverstrekking een centrale rol gaat spelen en er vanuit het gemeentehuis geen gedrukte stukken meer worden geproduceerd en verzonden.

Het is een zaak, die zeker voordelen heeft, omdat het voor de gemeente veel voordeliger is, maar het betekent wel, dat degenen, die geen deel uitmaken van de gemeenteraad de verschillende stukken via de computer moet opvragen en dan zelf zal moeten drukken.

Het zal aanpassen en wennen worden maar het past wel in een Parkstad Veendam, waarin het goed wonen en leven is!!