Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA betreurt gang van zaken rond Langebosschemeer

Door op vrijdag, 22 februari, 2013 - 16:20

Tekst CDA

ZANDWINNING - Het CDA betreurt de gang van zaken rond het Langebosschemeer in Veendam. Door de werkwijze van de gemeente is een hoop onrust veroorzaakt en het resultaat is nul komma nul. Het idee was om met de uitbreiding van het Langebosschemeer zand te winnen voor de N33. Met een nieuwe inrichting van het grotere meer kon het blauwalg probleem in het bestaande meer worden opgelost. De gemeenteraad heeft hiermee enkele jaren terug ingestemd.

In 2012 bleek dat er minder zand nodig was voor de N33. Reden voor het college om te met een alternatief plan te starten en het bestaande meer tot 12 m te verdiepen.
Bij de besluitvorming rond de aanvraag van de ontgrondingsvergunning bij de provincie begon de ellende. Omwonenden waren onvoldoende op de hoogte gebracht van de plannen. De Gemeenteraad was onvoldoende geïnformeerd en het Waterschap had zorg over de Waterkwaliteit. Met als gevolg grote onrust bij de omwonenden en de nodige vraagtekens bij de gevolgde procedure en de risico's voor golfslag, waterkwaliteit en de recreatie.

Uiteindelijk blijkt dan het zand voor de N33 door anderen te worden geleverd.
Resultaat nul komma nul. Een ervaring rijker en een illusie armer.

Het CDA vindt dat we als gemeenteraad lering moeten trekken uit de gevolgde werkwijze.
Ten eerste moet een wijziging van een door de Gemeenteraad vastgesteld plan opnieuw ter besluitvorming aan de Raad worden voorgelegd. Met name als het gaat om directe belangen van de inwoners van Veendam. Ook de financiële onderbouwing moet helder zijn.
Ten tweede moet de gemeente een steviger regisseursrol vervullen bij het informeren van de betrokken inwoners en dit niet alleen door derden laten doen.

Het CDA zal dit aan de Raad voorleggen en het college inzage vragen in de kosten die tot nu toe zijn gemaakt.