Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 16 februari 2013

Door op zaterdag, 16 februari, 2013 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Er zijn van die momenten dat je eigenlijk maar over één onderwerp kunt praten, en dat er ook door velen over dat onderwerp het woord wordt gevoerd. Voor de opstelling van mijn column is het een prettige zaak, als dit zich voor doet. Vanuit dat oogpunt bezien heb ik het dus erg gemakkelijk nu de plannen van de NAM om in onze gemeente naar gas te gaan boren in de publiciteit zijn gebracht.

Wij zijn in Parkstad Veendam nog volop bezig met de discussie over de vraag, of de magnesiumzoutwinning er de oorzaak van is dat er bij nogal woningen boven het winningsgebied schade is opgetreden. Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig te geven, maar vast staat wel, dat de zoutwinning zeker een rol speelt in dit schadegebeuren.

Wij hebben de laatste tijd erg veel informatie gekregen over het feit, dat de aardschokken, die zich in een deel van onze provincie nogal eens hebben voorgedaan, maar die de laatste tijd wel in een hoog tempo elkaar opvolgen, het gevolg zijn van de aardgaswinning. De daardoor ontstane schade aan gebouwen en andere bouwwerken hebben dus een duidelijke dader.

Er zal denk ik niemand zijn, die de zekerheid heeft dat een aantasting van de bodem door aanleg van een aardgaswinning geen schade zal veroorzaken aan woningen in of dichtbij Veendam. Dat betekent dus, dat er op enig moment kans is op al of niet toenemende schade als gevolg van de zoutwinning maar daarnaast de zekerheid dat er schade gaat ontstaan als gevolg van de aardgaswinning.

Het gemeentebestuur heeft geen enkele rol bij het verlenen van een vergunning om naar aardgas te boren. Die rol in toebedeeld aan de centrale overheid en die heeft kennelijk de vergunning al afgegeven zonder dat er een inspraakmogelijkheid is geweest voor het bestuur van onze gemeente en voor de inwoners.

Binnenkort zal er een informatieavond worden georganiseerd door de NAM. Het is te hopen en ook wel te verwachten, dat er dan veel aanwezigen zullen zijn die zeker van de gelegenheid gebruik zullen maken om duidelijk te maken, dat zij er niet van gediend zijn om op deze wijze de kans te lopen, dat wij in een gebied komen te wonen, waar de woningprijzen dalen en de kans vrijwel zeker is dat ook wij last krijgen van aardschokken en beschadiging aan woningen.

Het wordt wel en drukke periode want er wordt ook binnenkort door het college van burgemeester en inwoners informatie gegeven over de problematiek rondom de plannen om het Langebosschemeer aanzienlijk te gaan uitdiepen.

Toch zal naar ik hoop ook van die gelegenheid door velen gebruik gemaakt worden in de strijd om een Parkstad Veendam te behouden waarin het goed leven en wonen is!!