Overslaan en naar de inhoud gaan

Scoor een boek met SC Veendam spelers in Wim Monnereau-school

Door op woensdag, 13 februari, 2013 - 20:30

Door Marjon Brugge

STIMULANS - Ook dit jaar doet de Wim Monnereau-School, een school voor het Speciaal Basis Onderwijs, weer mee aan het project ‘Scoor een boek'. Een samenwerking tussen de Sportclub Veendam en de bibliotheken van Veendam, Menterwolde en Pekela. Om het lezen bij de kinderen te promoten en hun leesvaardigheid te bevorderen. Woensdagmorgen was doelverdediger Theo Timmermans en aanvaller Robby Holder elk in een klas aanwezig.

Met het afgelopen schooljaar in het achterhoofd, hebben we ons weer opgegeven voor dit project. Kinderen die lezen erg moeilijk vinden en het niet leuk vinden om een boek te lezen, waren heel erg enthousiast en gingen spontaan lezen als ze na de pauze de klas binnen kwamen. Een extra stimulans was er zeker ook, voor een speler uit het buitenland was het ook moeilijk met het leren lezen en begrijpen van verhalen en teksten. Het toch erg belangrijk voor je toekomst. Niet opgeven, maar doorzetten. Het gaat lukken als jezelf maar wilt.

In de groepen K en L, die dit jaar mee doen, zitten kinderen die lezen erg moeilijk vinden, niet of nauwelijks vooruit gaan op Cito-toetsen en daardoor niet erg gemotiveerd zijn om op school en thuis spontaan een boek pakken om te gaan lezen. Met dit project willen we de kinderen stimuleren om te gaan lezen. Om te beleven dat boeken lezen heel erg leuk, verdrietig, blij, eng of spannend kan zijn. De bibliotheek heeft speciaal voor deze groep kinderen, boeken uitgezocht die niet te talig zijn en zich toch afspelen in de belevingswereld van deze kinderen vanaf 10 jaar oud. Het feit dat ze een bal mogen plakken op het voetbalveld als het boek uit is, is een grote stimulans.

Omdat je zo goed je best hebt gedaan, mag je met de hele groep naar een echte wedstrijd van de SC Veendam. Het is voor deze kinderen ook niet heel vanzelfsprekend dat je wel eens in een echt voetbalstadion geweest bent. En dan als afsluiter: Voetbalspelletjes doen op het voetbalveld van SC Veendam, met als coach de voetballer die je de boeken bracht de eerste dag. Een echte voetballer. En natuurlijk handtekeningen scoren, want ze lopen er allemaal!!

Wat gaan we allemaal doen, wie komt ons de boeken brengen, welke boeken zitten er allemaal in de doos, waar hangen we het voetbalveld neer, wanneer gaan we lezen, hoeveel ballen hebben we aan het eind samen geplakt, hoe eindigt de wedstrijd SC Veendam - Telstar, maar vooral: Vinden wij lezen straks een stuk leuker en ...??


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum