Overslaan en naar de inhoud gaan

Pennenvruchten van Jacob Kuipers

Door op dinsdag, 12 februari, 2013 - 19:00

Ik heb de afgelopen jaren veel interviews/verhalen afgenomen voor de site Parkstadveendam.nl. Het zijn weliswaar interviews/verslagen uit het verleden maar hopelijk niet minder mooi. Op Parkstadveendam wil ik jullie graag kennis laten maken mijn pennenvruchten.


Aeilt Hassing de nieuwe man van Futsal vereniging V&Z

Futsal vereniging V&Z (Veendam en omstreken) was op sterven na dood. De zaalvoetbalclub, die in mei 2007 vijftig jaar wordt, zat dringend te springen om nieuwe bestuursleden. Zou er geen nieuw bestuur komen, dan was er een einde gekomen aan 49 jaar zaalvoetbal in Veendam. Maar waar hoop is komt zonneschijn. Aeilt Hassing is op dinsdag 7 november 2006, op de algemene leden vergadering beëdigd als de nieuwe voorzitter, als opvolger van Henk Potze. Daarnaast werd Jaap Valkema (30) benoemd tot de nieuwe penningmeester. Verder bestaat het bestuur uit secretaris Wilbert van Ringh en webbeheerder/ledenadministrator Hans Rothuizen. Ook oud-gediende Olf Pruisman houdt het na 25 jaar bestuurslid te zijn geweest, voor gezien. Maar hij blijft wel beschikbaar voor V&Z. Hij zal in de toekomst deel gaan uit maken van een nieuw te vormen wedstrijdcommissie.

Henk Potze
Oud-voorzitter Potze wilde graag dat feest voor zitten en de nieuwbakken praeses had daar natuurlijk geen problemen mee. Hassing: "Potze is zo lang bij de vereniging, die dag is voor Henk." Maar wie denkt dat Potze van het ´toneel´ is verdwenen heeft het mis. De bezige ´bij´ blijft nog in het bestuur, arbitreert nog en is coach van twee teams. "Hij is geweldig goed bezig", steekt Hassing nogmaals de loftrompet uit over het manusje van alles, want zo wordt hij gekscherend wel eens genoemd. Zonder Potze is er geen V&Z en het zou een drama zijn geweest, als ´zijn kindje´ het ´loodje´ moest leggen in het jubileum jaar.

Dan ben ik de eerste
En dat vond ook Aeilt Hassing. Omdat de inwoner van Veendam regelmatig fluit voor V&Z, loopt hij Potze regelmatig tegen het lijf. Scheidsrechter Hassing die al dertig jaar lid is van V&Z kon het dan ook niet verkroppen dat de zaalvoetbalclub ter ziele ging. En bij één van die ontmoetingen vroeg hij aan Potze of ze nog bestuursleden nodig hadden. Waarop ´mister´ V&Z zei: ´we zoeken nog een voorzitter´. En Hassing diende hem gelijk van repliek en antwoordde "als jullie niemand vinden kunnen, dan ben ik de eerste". Op 7 november was de jaarvergadering en het was ook de verjaardag van de toekomstige voorzitter. Maar aangezien er geen kandidaten waren voor de vacature van voorzitter, werd Hassing naar voren geschoven, als de nieuwe man.

Teambuilding
Als voorzitter van een grote club als V&Z moet je natuurlijk wel wat leidinggevend bagage in je hebben om alles in goede banen te kunnen leiden. Verder is bij V&Z het woord teambuilding heel belangrijk, want in je eentje alles regelen is onmogelijk. En daar probeert Hassing met de overige bestuursleden, enige structuur in te brengen. " Ik ben 10 jaar voorzitter/penningmeester van de personeelsvereniging PTT/TGP geweest. Die ervaring heb ik allemaal, maar dit is wat anders. Hier gaat veel meer geld in om. Verder doen we alles samen, zoals reclame borden ophangen en opruimen", zegt de postbode van TNT-post. De vacature public relations (PR) is nog een heet hangijzer. Volgens Hassing heeft V&Z wel een specifieke man voorhanden, maar weet nog niet of deze post binnenkort vervuld kan worden.

Weinig problemen
Aelt Hassing moet over een olifantshuid beschikken om alle akkefietjes die zich voordoen bij een grote vereniging, wat V&Z is, te overleven. Ben je niet bang dat er tegen je aan getrapt wordt? "Nee", klinkt het op een resolute toon. En dat antwoord typeert de arbiter, die hij is. Bovendien is hieruit ook af te leiden dat er binnen V&Z, de taken goed verdeelt zijn. Hassing: "Er zijn eigenlijk weinig problemen bij deze vereniging. De strafzaken gaan naar Heerenveen (waar de Districtskantoor Noord zetelt, jk)". Maar mochten er andere zaken zich voordoen bij de club, dan wordt dat intern opgelost. Bijvoorbeeld als er een wedstrijd wordt gestaakt. "Dat kost bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) 300/400 euro en daarom regelen we dat zelf", vertelt de praeses, die het levenslicht zag in Hoogezand-Sappemeer, maar opgetogen is in de gemeente Menterwolde (Zuidbroek).

Goede scheidsrechters
Een probleem waar V&Z mee kampt is het tekort aan scheidsrechters. De zaalvoetbalvereniging is een onderdeel van de KNVB, maar ze hebben een eigen competitie. De arbiters die bij V&Z fluiten, hanteren ook het blaasinstrument bij de voetbalbond. Aangezien ze dan elders in het land actief zijn, kunnen ze dan niet in de thuishaven (Sorghvliet- in Parkstadhal) van de zaalvoetbalclub hun toontje mee blazen. Volgens Hassing is het fluiten bij zijn vereniging veel mooier, dan voor de KNVB. "Omdat het bij ons het verplicht is dat elk team een lijnrechter en een coach heeft. Anders krijgen ze een boete. Bij de bond ben je niet verplicht om bij lagere teams met lijnrechters uit te komen. Bij de hogere klassen is het wel weer verplicht om lijnrechters te hebben. Een lijnrechter er bij is veel beter, vooral bij wedstrijden op hoogniveau. Dat zijn allemaal jongens die uitkomen in de hoofdklasse-, eerste- tweede en derde klasse." Verder wil Hassing nog even kwijt dat er bij V&Z soms behoorlijk te keer kan gaan , maar voelt zich geprezen met een aantal zeer goede scheidsrechters. "Eigenlijk gebeurt hier heel weinig. We hebben de boel goed op de rails staan", besluit Hassing zijn goed nieuws show.

Rustig houden
Net als bij het veldvoetbal is de opleiding van zaalvoetbalscheidsrechters heel belangrijk. V&Z kan er over mee praten, want de afgelopen maanden hebben zich drie cursisten aangemeld. De vuurdoop voor deze scheidsrechters duurde niet al te lang, want ze acteren nu al in de laagste klassen. Hassing: "Het zijn allemaal jongens, die gefloten of gevoetbald hebben. Ze kennen de regels wel. Alleen moeten ze zich aanpassen aan de voetbalwetten. Het is een ander verhaal als je voetballer of scheidsrechter bent. Als voetballer kun je nog wel eens een keer gek doen. Maar als scheidsrechter moet je, je gewoon rustig houden. Dan geef je maar een gele kaart (2 minuten op de bank) of een rode kaart. Dat hebben sommige scheidsrechters nog niet, maar het komt. We zijn dan ook zeer tevreden over deze mensen."

Strenger
Het is een wereld van verschil tussen het fluiten in de zaal of in het veld. "In de zaal moet je sneller reageren", vindt Hassing. "Op een veld kun je nog een keer denken, ´laat maar lopen´ en kijken wat er uit komt. En de zaal kun je wel voordeel geven, maar dan zijn ze ook al bij het ander doel. Tussen de oren moet je heel snel denken. Ik ben zelf iemand die veel toelaat", vertelt voorzitter/scheidsrechter Aeilt Hassing. Veel collega´s van Hassing vinden dat de voorzitter strenger moet optreden. Hassing daarover: "Lichaamcontact mag niet, maar als je elkaar niet mag aankomen, dan is het geen wedstrijd meer en je bent constant aan het fluiten."

Selectieteams
Het ontbreken van de selectieteams is dit seizoen een grote aderlating voor V&Z. Het was jarenlang het, ´paradepaardje´ van de zaalvoetbalclub. V&Z had behalve een eerste- en een tweede team, ook de A- en B-jeugd. Maar wegens het ontbreken van kader was het bestuur genoodzaakt om de selectieteams op te heffen. "Ik vind het heel zonde", waren de eerste woorden van de nieuwe voorzitter. "Het is moeilijk om doordeweeks mensen te krijgen, voor bijvoorbeeld een reisje naar Urk. Ze moeten van alles regelen. Zoals het huren van auto´s en het wassen van de kleding. En ook moet er een lijnrechter en een verzorger zijn", somt Hassing op. Mochten de selectieteams in de toekomst terug keren, dan wordt het een aparte vereniging. Ze spelen dan niet meer onder de vlag van V&Z. Het wordt ongeveer een vereniging binnen V&Z. Met een aparte commissie, waar de huidige voorzitter zelf deel van uit kan maken. "Ik ben wel voorzitter, maar ik zal misschien niet in de commissie zitten."

Hier est dij rotzooi
Aeilt Hassing begon zijn voetbalcarrière in Zuidbroek, bij de Zuidbroek Noordbroek Combinatie (ZNC). De jonge Aeilt begon bij de pupillen en werd op zijn 15e jaar over geheveld naar het eerste team van de Broeksters, dat toen in de tweede klas KNVB speelde. Een paar jaar maakte Hassing daar deel van uit en toen kreeg BV Veendam in de gaten dat in ´Brouk´ nog een ruw diamantje rond liep, dat nog wel geslepen moest worden. De beleidsbepalers van de geelzwarten hadden hun zinnen gezet op deze snelle en goede rechtsback. Maar het is er nooit van gekomen, want Hassing gooide ´zijn eigen glazen in´. Het was in de uitwedstrijd tegen HSC en Hassing kreeg trammelant met de secretaris van ZNC. "Hier est dij rotzooi, ik kap er mee", fulmineerde Aeilt de secretaris toe. "Een week later kwam ik Bert Wieringa (speler BV Veendam, jk) tegen op een feest. Bert vroeg me of ik met voetballen was gestopt. ´Veendam zat achter je aan, maar nou kun je het wel vergeten´, antwoordde Wieringa."

Sinus de Wal
Wegens zijn opvliegende natuur is Aeilt Hassing helaas verloren gegaan voor het betaalde voetbal. Want voetballen kon hij wel, deze razende back, met een winnaars mentaliteit. Daarna volgde Veendam 1894, dat toen in de onderafdeling van de KNVB voetbalde. Maar met Hassing de tweede klas haalde. "Vanaf 1969 heb ik gespeeld bij Veendam 1894 en ben gestopt, toen wij in de tweede klas speelden." Hassing heeft goede herinneringen over gehouden aan wijlen oefenmeester Sinus de Wal uit Winschoten. "Dat was een hele goede trainer", herinnert Hassing zich. Vervolgens is Hassing trainer van Meeden (zat) geworden en daarna weer terug naar Veendam 1894 (zat). Dat toen onder leiding stond van oefenmeester Faber. Vervolgens ben ik scheidsrechter geworden. Ik fluit vanaf 1987 op het veld en in de zaal.