Gehavend Flash komt bij Bas/Autowas na een 2-0 achterstand toch terug tot 3-2.

Door op zondag, 10 februari, 2013 - 20:15

VOLLEYBAL - De vrouwen van volleybalvereniging Flash uit Veendam zijn afgelopen zaterdag incompleet vertrokken naar Bas/Autowas. Ellin Freicks, Evelien Mathijsen, Amber Franzen en Janine Bouwmeester waren door diverse redenen afwezig. Gelukkig kon coach Henk Schreuder terugvallen op een aantal Master-dames, die hun vrije zaterdag graag willen opofferen om Flash uit de ‘brand' te helpen. Maar de bereidheid van de invalsters werd niet beloond want na een 2-0 achterstand kwam Flash goed terug tot 2-2. Maar in de vijfde en laatste set trokken de Zwollenaren toch nog aan het langste eind. En wonnen de match met 3-2. De setstanden waren: 25-19, 25-17, 20-25, 27-29 en 15-12

In Zwolle bleek dat de accommodatie niet tweede divisie waardig was. Er was een klein zaaltje en geen toegang tot de kantine. De beheerder die het te druk had met carnaval en een arbitraal duo dat door de Nevobo werd verrast met een beoordelaar. Het gevolg daarvan was dat twee nerveuze mannen zich vooral met het protocol bezig hielden en zowel op technisch- als op beoordelend gebied regelmatig steken lieten vallen.

Maar dit mag natuurlijk geen excuus zijn om niet goed te spelen. Het zat tussen de ‘oren' van de ‘Flashies' bepaald niet goed. De passes kwamen onvoldoende aan en de meeste aanvalsters bleven eveneens onder hun normale niveau. Behalve de ‘Flassie' off the match Leonie Kragt. De kick-off bij de autowassers was ‘messcherp'.

In de eerste set nam de thuisclub direct een voorsprong. Flash had veel problemen met de boomlange buitenaanvalster en de sterke diagonaalspeelster bij Bas/Autowas. Ook werd in het achterveld te vaak de sterke verdedigster aangespeeld waarmee BAS goed het initiatief overnam en de eerste set naar zich toe trok: 25-19.

Mede door irritaties (beide teams hadden hier last van) ten op zichte van de scheidsrechters en slordig spel van Veendammer zijde kwam de ploeg maar niet lekker los. Veel ging over de buitenaanval omdat het middenveld onvoldoende werd bereikt. Duidelijk werd wel dat BAS haar meeste punten thuis heeft gepakt, ze hadden een duidelijk voordeel, vooral verdedigend en passend in deze krappe ruimte. Flash kreeg met name geen grip op de rechtdoor geslagen aanvallen langs de antenne en moest ook deze set met 25-17 aan de thuisclub laten.

Pas in de derde set kreeg Flash de eigen opbouw beter onder controle. De sterke verdedigsters werden achterin goed buiten het spel gehouden, de service werd gerichter op de juiste plaats gelegd en daarmee kwam de eigen opbouw wat minder onder druk. De aanval werd beter gevarieerder en de spreiding leverde een mooie setwinst op: 20-25.

In de vierde set twee gelijkwaardige ploegen die elkaar link op de huis zaten. In het begin werden de ‘Flashies' nog op een flinke 17-12 achterstand gezet, maar vanaf dat moment knokte de ploeg zich stap voor stap terug in de wedstrijd. Via 20-19 wisten de meiden van Flash bij een voorsprong van 26-27 het initiatief weer toe te eigenen en pakten na een uiterste krachtsinspanning de verdiende winst: 27-29.

De beslissende en vijfde set werd hoopvol ingezet door Flash, maar na een mooie 0-3 voorsprong kwamen de áutosoppers' niet alleen langszij, maar liepen door een goede service zelfs door naar 8-4. Na de veldwissel bleven de ploegen gelijkwaardig maar wisten de Zwollenaren de voorsprong te behouden. Het werd 15-12 en daarmee was een moeizame wedstrijd afgesloten waarbij de twee punten voor de poorten van de ‘hel' werden weggehaald en door Flash werden meegenomen naar Veendam.

Op 23 februari komen de Flash-dames opnieuw tussen de antennes van de ParkstadArena in actie. Dit keer ontvangt het team aartsrivaal DIO uit Oosterwolde met wie het team al een flink deel van de competitie aan het stuivertje wisselen is op de ranglijst.